PODMIĆIVANJE SUDACA

Svjedoke na suđenju Tadiću zahvatila amnezija

18.09.2012 u 17:57

Bionic
Reading

Suđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću, optuženom za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se izmijenila presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin, danas je nastavljeno svjedočenjem Glavaševa brata Tomislava, dužnosnika HDSSB-a Davora Borasa te Zorana Škorića, člana uprave Tadićeve tvrtke

Nitko od svjedoka nije se mogao sjetiti previše detalja o događaju za koji se Tadiću sudi, iako su bili vrlo bliski s njim ili ostalim optuženicima koji su prije suđenja priznali nedjelo i pristali na uvjetne kazne. Za razliku od Tadića USKOK-ovu ponudu prihvatili su saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić koji su osuđeni uvjetno na dvije godine zatvora te Tadićeva supruga Božica Tadić – Ćavar, uvjetno osuđena na 15 mjeseci.

Drmić i Sanja Marketić nagodbom su, osim za poticanje na protuzakonito posredovanje, osuđeni i zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela jer su kada je afera procurila u javnost policiji prijavili da ih nepoznata osoba 'reketarila' tražeći novac za Glavaševu presudu.

O tome je svjedočio zamjenik glavnog tajnika HDSSB-a i dobar Drmićev prijatelj, Davor Boras, rekavši kako mu se Drmić povjerio da ga je 'neka osoba tražila novac za pomoć Glavašu pri Vrhovnom sudu'. Rekao je da mu je dao novac, ali da smatra da je pogriješio jer je taj čovjek prevarant te da će sve prijaviti policiji, prisjetio se Boras Drmićevih riječi.

'Čovjeka koji ga je tražio novac pritom nije opisivao, niti je rekao tko je. Nije spomenuo kako ga je upoznao, koliko mu je novaca dao ili odakle mu taj novac', dodao je Boras. Kazao je da mu je istu priču kasnije ponovila i Sanja Marketić, a da se on nije raspitivao o detaljima iako je zbog 'reketarenja' bio vrlo uzrujan.

Dodatna pitanja nisu im postavljali ni drugi suradnici, poput predsjednika HDSSB-a Vladimira Šišljagića te osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, kazao je Boras.'U tom trenutku to nisam smatrao bitnim, čekao sam da se Drmić vrati iz policije, a bio sam i u šoku', ponavljao je Boras na opaske tužiteljstva i suda da su mu nelogična objašnjenja zbog čega nije pokušao doznati tko mu od prijatelja utjeruje novac.

Više detalja, kazao je, nije doznao niti nakon Drmićeva povratka iz policije jer mu je rekao da je slučaj nakon što ga je prijavio tajan te da o ničemu ne može govoriti. Tek kada je sve došlo u medije Drmić mu je rekao da su svi napisi izmišljotine, no takve tvrdnje više nije ponavljao nakon što se nagodio s USKOK-om, kazao je Boras.

Svrha novca koji je Sanja Marketić prikupljala 'za Branimira' navodno nije zanimala ni političareva brata Tomislava Glavaša, iako joj je čim je rekla da joj treba 70 tisuća eura 'iz čarape' izvadio polovicu tog iznosa. O cijelom postupku u 'slučaju Glavaš' znao je, tvrdi, tek ono što je pročitao u medijima, a bio je uvjeren da je novac koji je predao Sanji Marketić bio namijenjen plaćanju Glavaševih odvjetnika.

Iako je u istrazi kazao da je novinarka novac prikupljala s još nekim osobama danas je ostao pri tvrdnji da je bila sama. 'Tada sam bio zagađen medijskim smećem', pojasnio je Glavaš, koji se, kao i Boras, u nekoliko situacija prisjetio kako je u 'vrijeme izgnanstva' odlazio u posjete Glavašu koji se krio u susjednoj BiH.

Tadićev suradnik Zoran Škorić također je ustvrdio da je o navodnom slučaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda najprije doznao iz medija, da bi mu Tadić tek naknadno, početkom kolovoza 2010. pojasnio kako su ga Drmić i Sanja Marketić spomenuli policiji kada su prijavljivali 'reket'.

No, iz tajnih USKOK-ovih snimki doznalo se da je Škorić još u srpnju s Tadićem telefonom razgovarao o 'Sanji i Drmiću koji je otišao na policiju i sve prijavio'. Na pitanje tužitelja svjedok nije mogao objasniti tko je osoba za koju je Tadić rekao da je sve radio po njegovu nalogu i s kim se tog ljeta sastajao u Petrčanima kod Zadra. Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem osječkog gradonačelnika Krešimira Bubala.