ŠESTA PRESUDA

Hrastovu četiri godine za ratni zločin na Koranskom mostu

07.09.2012 u 14:22

Bionic
Reading

Bivšeg policijskog specijalca Mihajla Hrastova Vrhovni je sud danas osudio na četiri godine zatvora zbog ubojstva 13 neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu 1991.

Vrhovni je sud uvažio žalbu tužiteljstva i preinačio posljednju prvostupanjsku oslobađajuću presudu karlovačkog Županijskog suda koji je u tri navrata bivšeg policijskog specijalca oslobodio krivnje.

Vijeće pod predsjedanjem vrhovnog suca Žarka Dundovića ustvrdilo je da je Hrastov kriv za ratni zločin nad zarobljenicima i suprotno njegovim tvrdnjama zaključio da nije postupao u nužnoj obrani i da je pucao na neprijateljske vojnike koji su se predali. Pritom je 13 vojnika ubio, a dvojicu teško ranio.

Na zatvorsku kaznu ispod zakonskog minimuma osuđen je zbog niza olakotnih okolnosti, kao što su ranija neosuđivanost, sudjelovanje u Domovinskom ratu u kojemu je odlikovan, invaliditet i oboljenje od PTSP-a.

Šesta po redu presuda Hrastovu nije pravomoćna jer postoji pravo žalbe u trećem stupnju, o kojoj također odlučuje Vrhovni sud.

Hrastov, koji nije bio na izricanju presude, ostaje na slobodi jer je osuđen na kaznu manju od pet godina.

Njegov branitelj Krešimir Vilajtović ustvrdio je da presuda ostavlja mnogo mogućnosti za žalbu u trećem stupnju.

Tužiteljica Jasmina Dolmagić izrazila je zadovoljstvo jer su prihvaćeni argumenti optužbe i preinačena oslobađajuća presuda, no najavila je da će se žaliti na visinu kazne.

Osuđujućom presudom zadovoljan je i zastupnik žrtava Luka Šušak koji nije želio komentirati visinu kazne. "Neka je procjeni javnost", kazao je.

Više od polovine dosuđene kazne Hrastov je već odslužio. Naime, u kaznu mu je uračunato nešto manje od dvije godine i dva mjeseca koje je u u dva navrata proveo u pritvoru.