SUĐENJE TOMI HORVATINČIĆU

Đerđa Dilber: Svaki mjesec idemo na grobove poginulih Talijana

04.09.2012 u 11:09

Bionic
Reading

U nastavku suđenja zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, optuženom da je lani u kolovozu u primoštenskom akvatoriju skrivio pomorsku nesreću u kojoj je poginulo dvoje nautičara iz Italije, danas je svjedočila Horvatinčićeva djevojka Anica Đerđa Dilber, jedina osoba koja je svjedočila nesreći.

Đerđa Dilber je na Županijskom sudu u Šibeniku kazala kako ona i Horvatinčić svaki mjesec obilaze grobove poginulih Talijana, te kako su im u mjestu gdje su pokopani platili misu za cijelu godinu unaprijed.

Tvrdi da nije vidjela sudar jer je bila leđima okrenuta provi broda, no vidjela je da je prije nesreće Horvatinčića uhvatila slabost te mu je klonula glava, ali nije se mogla sjetiti koliko je vremena proteklo od tog trenutka do nesreće.

Posvjedočila je kako je poduzetnik inače, pa tako i ujutro na dan nesreće 16. kolovoza, imao glavobolju, zbog čega je popio nekoliko tableta.

Tužiteljstvu je odgovorila kako nema nikakva tehnička znanja o načinu rada broda.

Na upit je li na dan sudara bilo kakvih neispravnosti na brodu, svjedokinja je odgovorila da ne zna, no, kada su joj Horvatinčićevi odvjetnici uputili isto pitanje, prisjetila se kako je bilo problema s autopilotom. Kazala je i kako je neposredno nakon sudara nakratko vidjela jedrilicu, ali je vrlo brzo okrenula glavu.

Njezino je svjedočenje isprovociralo Federica Salpietra, sina poginulih Talijana Francesca Salpietra i Marielle Patella, koji je Đerđi Dilber zapljeskao, pa ga je sutkinja Maja Šupe udaljila iz sudnice.