U ISTRI

Dok su gasili požar, eksplodirala zolja!

30.08.2012 u 15:05

Bionic
Reading

U grmlju odbačeni raketni bacač, takozvana zolja, eksplodirao je prilikom gašenja jučerašnjeg požara na području Marlere u Ližnjanu. Puka sreća je da prilikom iznenadne detonacije u grmlju sakrivenog opasnog oružja nitko od prisutnih devet gasitelja nije ozlijeđen

Naime, oko 13.50 sati na području Marlere u Ližnjanu došlo je do požara u kojem su gorjeli trava i nisko raslinje, a koji je nastao, kažu u policiji, djelovanjem otvorenog plamena iz nepoznatog izvora.

Tom je prilikom požar gasilo troje vatrogasaca pulske Javne vatrogasne postrojbe te šestero vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Ližnjana i Medulina, a na terenu je bilo i četvero vatrogasnih vozila. Dok su gasili požar, u jednom je trenutku došlo do detonacije eksplozivnog sredstva.

Prema riječima zapovjednika pulskog JVP-a Klaudija Karlovića, vatrogasci su u tom trenutku bili pri kraju gašenja pa su srećom izbjegli teže posljedice do kojih je moglo doći eksplozijom odbačenog ručnog raketnog bacača koji se nalazio u grmlju.

'To vam je dokaz koliko je posao vatrogasca opasan', kaže za tportal vatrogasni zapovjednik Karlović. Napominje da se vatrogasci i prilikom gašenja požara u stanovima i obiteljskim kućama često susreću s opasnošću od detonacije kakve plinske boce, no eksplozivno oružje ne očekuju na terenu.

Upravo da bi se izbjegle moguće tragedije, Policijska uprava istarska ponovno apelira na građane koji posjeduju nelegalno oružje i eksplozivna sredstva da ga mogu bez sankcija prijaviti policiji.

'Protiv osoba koje predaju takvo oružje i sredstva neće se pokretati prekršajni ni kazneni postupci ukoliko oružje/sredstva predaju prije poduzimanja izvidnih radnji policije. Također je važno naglasiti da građani ne donose oružje i eksplozivna sredstva osobno u policijsku postaju ili upravu da ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome obavijeste policiju na broj 192 ili 0800 8892 te će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu prikupiti oružje ili eksplozivna sredstva', ističu u PU istarskoj.

Požar na Marleri, u kojem je ovog puta izgorjelo oko 500 četvornih metara vegetacije, ugašen je u pola sata, a ostatke zolje je preuzeo policijski službenik protueksplozijske zaštite.