'NEMA SUMNJE DA JE POČINIO ZLOČIN'

Prvooptuženi za Grubore izlazi iz pritvora

29.08.2012 u 13:59

Bionic
Reading

Prvooptuženom za ratni zločin u Gruborima, bivšem pripadniku ATJ Lučko Franji Drlji zagrebački Županijski sud danas je ukinuo pritvor u kojem je proveo gotovo dvije i pol godine

Drljo bi iz zatvora u Remetincu trebao izaći poslijepodne te se tako na slobodi pridružiti drugooptuženom Boži Krajini kojemu je pritvor ukinut početkom srpnja.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Zdravka Majerovića prihvatilo je na današnjem ročištu zahtjev za ukidanjem pritvora Drljinih branitelja Ivana Stanića i Ljube Pavasovića Viskovića koji su ustvrdili kako je dosadašnje suđenje pokazalo da nema vjerodostojnog i neposrednog dokaza da je njihov branjenik počinio zločin u Gruborima kraj Knina u kojima je krajem kolovoza 1995., nakon akcije "Oluja", ubijeno šestero starijih srpskih civila.

Obrana prvooptuženog ustvrdila je i da su glavni svjedoci tužiteljstva, bivši suborci optuženih, dali niz proturječnih iskaza, da nemaju neposredna saznanja o zločinu te da su 'svjesno i namjerno krivotvorili činjenice', na što su bili 'motivirani' jer im je rečeno kako bi se u suprotnom i sami mogli naći na optuženičkoj klupi.

Odvjetnik Stanić ustvrdio je da je kriminalistička istraga bila pod 'političko-obavještajnim utjecajem', a podsjetio je i da su neki svjedoci, bivši pripadnici ATJ Lučko u sudnici priznali da su nakon akcije "čišćenja terena" u Gruborima pisali lažna izvješća.


Tužitelj se protivio Drljinom puštanju na slobodu, no sudsko vijeće je zaključilo kako je 'donekle poljuljana kvaliteta osnovane sumnje protiv Drlje' te da nema neposrednih očevidaca da je počinio zločin.

'Osnovana sumnja nije takve kvalitete da bi dozvoljavala daljnje produljenje pritvora', ustvrdio je sudac Majerović, čije je vijeće početkom srpnja iz istog razloga na slobodu pustilo i Krajinu. Na tu se odluku tužiteljstvo tijekom ljeta neuspješno žalilo Vrhovnom sudu koje će odlučivati i o najavljenoj žalbi na odluku o Drljinom puštanju iz pritvora.

Na današnjem ročištu nisu se pojavili svjedoci Marija Šoša i Igor Radočaj koje je sud, zajedno sa Brankom Balunovićem, htio međusobno suočiti zbog njihovih različitih iskaza. Balunoviće se jedini odazvao sudskom pozivu o kojemu su druga dvojica obaviješteni ali ga nisu podigli na pošti. Riječ je o trojici bivših pripadnika ATJ Lučko koji su sudjelovali u akciji "Čišćenja" na području Grubora.

Suđenje se nastavlja 25. rujna.