AKCIJA KAZNA

Kaznene prijave za 14 osoba zbog mita

14.05.2009 u 11:53

Bionic
Reading

Zajedničkom akcijom USKOK-a, Ravnateljstva policije i Policijske uprave varaždinske, u sklopu operativne akcije 'Kazna', izvršena je kriminalistička obrada nad 17 osoba s područja te PU zbog sumnje za više kaznenih djela davanja i primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti

Kaznena prijava podnijeta je protiv 12 osoba za davanje mita, jedne za uzimanje te jedne osobe za zlouporabu položaja i ovlasti. Kako je pojasnio načelnik krim policije PU varaždinske Darko Jurčec, te su osobe omogućavale počiniteljima težih prometnih prekršaja da se njihovi slučajevi ne procesuiraju do kraja, tako da se optužni prijedlozi nisu dostavljali državnom odvjetništvu odnosno zahtjevi za upis zaštitnih mjera o zabrani upravljanja vozilom nisu dalje prosljeđivani.

"U svemu je sudjelovala i referentica PU varaždinske, koja sprovodi prekršajni postupak. Ona je, zajedno sa ženskom osobom koja je bila posrednik, sprovedena istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu", rekao je Jurčec.

U dosadašnjem tijeku akcije, koja traje već tri mjeseca, kriminalistički je dovršeno desetak slučajeva, a ukupno je prijavljeno 12 osoba za davanje mita, jedna za uzimanje te jedna osoba za zlouporabu položaja i ovlasti.

"Za usluge neprocesuiranih prometnih prekršaja počinitelji su plaćali iznose od dvije do 5 tisuća kuna, a ukupna materijalna šteta u ovih desetak slučajeva je oko 150 tisuća kuna", rekao je Jurčec.

Akcija "Kazna" traje i dalje, a PU varaždinska formirala je tijelo koje se bavi revizijom dokumenata u domeni prometnih prekršaja, zaključio je Jurčec.