IZNUĐIVAČ S HVARA

Žalba zbog puštanja 'don Fanuccija' na slobodu

22.08.2012 u 17:14

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu najavilo je da će podnijeti žalbu zbog puštanja na slobodu 73-godišnjega hrvatskog državljanina kojeg je policija uhitila u ponedjeljak na Hvaru zbog sumnje da je počinio kazneno djelo iznude novca.

Po izvješću splitsko-dalmatinske Policijske uprave, jučer dovršenom kriminalističkom istragom utvrđena je osnovana sumnja da je od 2001. do 2012. iznuđivao novac od 40-godišnjaka, vlasnika ugostiteljskih objekata, tako što je svake godine od njega tražio novac prijeteći mu prijavom mjerodavnim inspekcijskim službama. Uz kaznenu prijavu za iznudu, doveden je u Županijsko državno odvjetništvo.

Na internetskoj stranici splitskog Općinskog državnog odvjetništva navodi se kako se osnovano sumnja da je 73-godišnjak od 2001. do kolovoza 2012. u Hvaru od vlasnika dvaju ugostiteljskih objekata tražio novac prijeteći mu pritom poznanicima u policiji i Državnom inspektoratu koji će mu u protivnom zatvoriti ugostiteljske objekte. Oštećeni hrvatski državljanin (1972.) najprije mu je u strahu dao dio novca, a zatim 20. kolovoza 2012. i preostali iznos, pri čemu je uhićen budući da ga je oštećenik prije toga prijavio mjerodavnome državnom odvjetništvu.

Nakon ispitivanja, Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskoga suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i time ometati kazneni postupak te zbog opasnosti od ponavljanja djela.

S obzirom na to da prijedlog državnog odvjetništva nije prihvaćen, nego su protiv osumnjičenika određene mjere opreza - zabrana približavanja oštećeniku i kontaktiranja s njime te javljanje policijskoj postaji u Hvaru, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijet će žalbu, navodi se na stranici državnog odvjetništva.

U Općinskome državnom odvjetništvu u Splitu danas su rekli kako će, u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku, do kraja dana vjerojatno biti podnesena žalba vijeću Županijskoga suda u Splitu zbog puštanja 73-godišnjaka na slobodu. Očekuju se da će se vijeće na tu žalbu očitovati u roku od 48 sati.

Po navodima nekih medija, 73-godišnjak koji je bio uhićen zbog sumnje da je na Hvaru iznuđivao novac navodno je bivši djelatnik Hrvatske radiotelevizije, a na Hvaru ga zovu. prema pisanju medija, don Fanucci prema legendarnom liku iz filmske trilogije Kum.