VODEĆE FUNKCIJE U MUP-U

U utrci za šefovska mjesta u policiji 'čak' tri žene

16.08.2012 u 13:04

Bionic
Reading

Vrlo brzo bit će poznato tko su novi vodeći ljudi u policiji, a u utrku za šefovska mjesta uključile su se i tri žene. Naime, kako piše Novi list, za idući tjedan zakazani su razgovori s kandidatima koji su zadovoljili formalne uvjete internog natječaja za vodeće funkcije u Ravnateljstvu policije te šefovska mjesta policijskih uprava

Za 25 radnih mjesta u nastavku natječaja borit će se 123 kandidata, među kojima MUP traži zamjenike glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost i kriminalitet, pomoćnike glavnog ravnatelja policije odnosno načelnike Uprave policije, Uprave za granicu i Uprave kriminalističke policije te načelnike svih policijskih uprava, podsjeća Novi list.

Povjerenstvo koje vodi ovaj postupak najavilo je da će testiranje biti nastavljeno 21. kolovoza. Većina kandidata koji su prošli u drugi krug već su dobro poznati široj javnosti, a svi su u policijskim redovima već godinama.

U uvjetima natječaja, osim visoke stručne spreme, bilo je potrebno zadovoljiti i onaj o 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od čega najmanje 10 godina na rukovodećim policijskim poslovima. Potrebno je i položeno ili stečeno osobno policijsko zvanje 'policijski savjetnik'.

Među kandidatima se nalazi i sadašnji vrlo uspješan načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar koji je na tu funkciju došao nakon što je Oliver Grbić postao ravnatelj policije i napustio dotadašnju funkciju čelnika riječke policije.

Kandidirao se i sadašnji načelnik Policijske postaje Krk Ivan Katalinić, koji je u svojoj karijeri bio i načelnik PU zadarske i Policijske postaje Buzet, a za vrijeme dok je bio šef kriminalističke policije MUP-a, hrvatska policija definitivno je zabilježila neke od svojih najblistavijih trenutaka. Najvažnija akcija bila je hvatanje skupine osumnjičene za pljačke na zagrebačkom području, između ostalih i pljačku Fine u Zvonimirovoj ulici, u kojoj su ubijena i dva zaštitara.


Među kandidatima se nalaze i Dražen Vitez, bivši zamjenik ravnatelja policije koji je neko vrijeme - od odlaska Olivera Grbića, obnašao i dužnost ravnatelja te šef hrvatske kriminalističke policije Vitomir Bijelić, a tu je i Krunoslav Borovec, kojeg svi najviše pamte kao policijskog glasnogovornika, no riječ je o dugogodišnjem policijskom službeniku koji je obnašao najviše funkcije.

Međutim, u oči upada činjenica da će se rame uz rame sa svojim kolegama natjecati tek tri policijske službenice, a riječ je o Mariji Galić, bivšoj načelnici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, Senki Šubat iz Policijske uprave primorsko-goranske te Ružici Šimunović iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Povjerenstvo za provedbu internog oglasa na temelju rezultata provjere znanja, sposobnosti i vještina i rezultata provedenog razgovora s kandidatima sačinit će rang-listu i izvješće o provedenom postupku dostaviti glavnom ravnatelju, objašnjeno je iz MUP-a u kojemu nisu htjeli otkriti tko se kandidirao za koju funkciju.

Glavni ravnatelj policije će predložiti ministru kandidate za imenovanje, a za načelnike policijskih uprava će prije podnošenja prijedloga ministru, zatražiti i mišljenje županijske skupštine ili Skupštine grada Zagreba. Izabrani kandidati biti će imenovani na razdoblje od pet godina.