NEURAČUNLJIVOST

Šesterostruki ubojica uskoro na slobodi pa put Hrvatske?

13.05.2009 u 09:54

Bionic
Reading

Šesterostruki ubojica Tomislav Petrović (46) iz Lipnice kod Tuzle u Bosni i Hercegovini nije uračunljiv i treba ga uputiti na liječenje, zaključili su banjalučki vještaci na čelu sa psihijatrom Milanom Stojakovićem

Ovaj nalaz će biti podnesen na suđenju koje je za danas zakazano u Kantonalnom sudu Tuzla, pišu Nezavisne novine. Podsjećamo, Petrović je 29. svibnja prošle godine bez ikakvog povoda sa 22 hica iz pištolja usmrtio šestoro susjeda i rođaka, a masakr je i priznao.

Vještačenje u Banjaluci, gdje je Petrović proveo 15 dana, već je četvrta procjena njegovog psihičkog stanja u vrijeme ubojstva Mije i Kaje Petrović, Dragice Markanović, Ive Markanovića te Nike i Mare Petrović.

'Ispitanik Tomislav Petrović boluje od paranoidne šizofrenije, koja je liječena, a 29. ožujka bio je u pogoršnom stanju te bolesti i pod utjecajem slušnih halucinacija, sumanutih ideja i psihotične napetosti', zaključili su banjalučki vještaci Milan Stojaković, Ratko Kovačević i Slobodan Stanković.

Za razliku od ranija tri vještačenja u Tuzli i Sarajevu, banjalučki vještaci su precizno naveli da Petrović nije bio sposoban shvatiti značaj i posljedice svog djela niti upravljati postupcima, što je u kaznenom zakonodavstvu kvalificirano kao neuračunljivostBanjalučkim liječnicima Petrović je ispričao da se u njegovom organizmu godinu dana prije masakra pojavila treća osoba, koja ga je tjerala na ubojstvo, prvo supruge, a potom i šestoro rođaka.

On je liječnicima rekao da ga je nakon masakra glas koji ga je na to tjerao upitao: 'Što uradi, Tomo?' Potom ga je, kako je naveo, isti glas tjerao na samoubojstvo, koje je pokušao izvršiti u MUP-u Tuzlanskog kantona tijekom kriminalističke obrade.

Odvjetnik optuženog Rifat Konjić ne negira da je Petrović počinio zločin, niti traži njegovo puštanje, već se njegova obrana temelji na protivljenju da mu bude izrečena zatvorska kazna.

Ako Kantonalni sud Tuzla, na osnovu mišljenja stručnjaka, Petrovića proglasi neuračunljivim i kazneno neodgovornim, on će idućih šest mjeseci provesti u zatvorenoj ustanovi na liječenju. Nakon toga bi mogao izaći na slobodu, a kako posjeduje hrvatsku putovnicu, moguć je i njegov dolazak u Hrvatsku.