PRAVDA IZ STRASBOURGA

Država sumnjala da je silovana, sad joj mora platiti 15.000 eura

13.08.2012 u 15:51

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je u korist 33-godišnje Crikveničanke koja je prije pet godina prijavila silovanje, no nadležne institucije u Hrvatskoj nisu procesuirale taj slučaj, donosi Novi list. Država joj je dužna isplatiti 15.000 eura odštete, a Crikveničanka ima i mogućnost pokrenuti novi postupak protiv silovatelja

Kad se prije pet godina zaposlila kao stjuardesa na turističkom brodu Emanuel, 33-godišnja Crikveničanka nije ni slutila da će joj se sezonsko zaposlenje pretvoriti u noćnu moru, podsjeća Novi list i navodi da ju je samo dan nakon što je stigla iz Crikvenice silovao kolega konobar

Kolega ju je seksualno napastvovao na brodu usidrenom u bračkoj luci Milna, a kad je napadnuta stjuardesa slučaj odlučila prijaviti policiji i pravosuđu, cijeli postupak nije učinkovito proveden. Pravdu je odlučila potražiti u Strasbourgu.

Europski sud za ljudska prava utvrdio je brojne propuste lokalne policije, ali se i vrlo žestoko obrušio na istražnog suca Županijskog suda u Splitu, za kojeg tvrdi, kako stoji u presudi, da je 'krajnje neprimjereno odbio otvoriti istragu protiv konobara zbog silovanja i nije povjerovao prijavi jer je te večeri žrtva bila navodno poprilično pijana'.

'Sud ističe da optužbe da je žrtva silovanja bila pod utjecajem alkohola ili na bilo koji način isticanje ponašanja žrtve ili njezine osobnosti ne smije umanjiti napore nadležnih tijela da poduzmu učinkovitu istragu', stoji u presudi Europskog suda za ljudska prava.