INSTANČAN UKUS

Djelatnici suda u Splitu za mito uzimali pršute i parfeme

30.07.2012 u 21:13

Bionic
Reading

Pred Županijskim sudom u Splitu USKOK je u ponedjeljak podigao optužnicu protiv 14 osoba jer su primali i davali mito, krivotvorili službene isprave, zlouporabili položaj i ovlasti te pomagali pri zlouporabi položaja i ovlasti.

Prije godinu dana izbila je afera s dražbama i uknjižbama u Zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Splitu kada je uhićen suvlasnik poznatog splitskog kafića Modesty, zapisničarka suca ovrhe na Općinskom sudu u Splitu, V. S. (45), ovršitelj A. Č. (46) i referentica Odjela za zemljišne knjige D. J. Š. (40).

Optužnica prvookrivljenoj V. S. i drugookrivljenom A. Č. stavlja na teret da su od sredine 2009. do 22. srpnja prošle godine u više navrata i od više osoba tražili i primali novac i druge poklone, a za uzvrat su ubrzavali ili odugovlačili ovršne postupke, uništavali službenu dokumentaciju i pronalazili kupce prije donošenja rješenja o prodaji nekretnina u ovršnim postupcima i na zakazanim dražbenim ročištima.

V. S. je, prema prijavi, jednoj liječnici iz Solina i njenoj majci požurila uknjižbe više nekretnina, a zauzvrat je dobila lančić vrijedan nešto manje od tisuću kuna, piše Dalmacija News

D. J. Š. se tereti da je kao referentica Odjela za zemljišne knjige Općinskog suda od 25. veljače 2011. do 22. srpnja na traženje odgovornih osoba jednog trgovačkog društva u njegovu korist žurno provela upise u spisima te da je obavila upis nekretnine u zemljišne knjige za što je od okrivljenika primila poklone. Od jedne je stranke primila parfem vrijedan oko 300 kuna, meso i pršut.

Ostalim okrivljenicima se stavlja na teret davanje mita, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.