ZARADILI NA SANACIJI TVORNICE U OBROVCU?

Nova optužnica protiv Mladinea i dalmatinskog kralja otpada

27.07.2012 u 19:33

Bionic
Reading

Protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea i vlasnika tvrtke 'Odlagalište sirovina' Mihe Zrnića Marinovića zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu zbog nezakonitosti u vezi sa sanacijom bazena crvenog mulja i otpadne lužine bivše tvornice glinice u Obrovcu, kojima su Fond oštetili za više od 46 milijuna kuna i sebi pribavili milijunske iznose

Odvjetništvo sumnja da je Marinovićeva tvrtka, koja je također optužena, od 1. ožujka 2007. do 30. studenog 2010. Fondu ispostavila i naplatila ukupno 29 'privremenih situacija' u iznosu većem od 125 milijuna kuna za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora.

Tvrtka zadarskog poduzetnika Zrnića Marinovića, poznatog kao 'dalmatinski kralj otpada' time je stekla korist od gotovo 37 milijuna kuna, dok je Fond oštećen za 46 milijuna kuna, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, ne navodeći imena okrivljenika ni tvrtke.

Poduzetnik je pak bivšem direktoru Fonda u više navrata predao najmanje 900 tisuća kuna.

Ispostavljanje neosnovano uvećanih računa nakon sklapanja ugovora za izvođenje radova, dvojica okrivljenika dogovarala su od sredine 2006. do kraja 2010., u Zagrebu, Zadru i Obrovcu.

Odvjetništvo ih tereti za zlouporabe položaja i ovlasti i poticanje na te zlouporabe.

Istragu u tom slučaju prvo je vodio USKOK, koji je istragu proširivao u dva navrata. Poslovanje Fonda USKOK je počeo propitivati nakon što je Mladineo početkom studenog 2010. uhićen u slučaju izvlačenja milijunskih iznosa iz državnih tvrtki i ustanova preko marketinške agencije Fimi media, u kojem su uz još nekoliko osoba optuženi bivši premijer Ivo Sanader i njegova bivša stranka HDZ.

Optužnicu protiv Mladinea u tom slučaju Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda vratilo je sredinom lipnja tužiteljstvu na doradu zatraživši njezino dodatno pojašnjenje.