UBOJICA REIHL-KIRA

Gudelju potvrđeno 20 godina zatvora

11.05.2009 u 16:08

Bionic
Reading

Vrhovni je sud potvrdio presudu Antunu Gudelju, kojom ga je Županijski sud u Osijeku lani osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora zbog ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira i dvojice predstavnika lokalne vlasti Milana Kneževića i Gorana Zobundžije, te za pokušaj ubojstva Mirka Tubića 1. srpnja 1991. u Tenji. Sudsko je vijeće, naime, Gudelju za svakog ubijenog odredilo po 20 godina, a za pokušaj ubojstva 10 godina zatvora

'Za mene ovo nije gotova priča! Odluka Vrhovnog suda bila je očekivana jer je Gudelj trostruki ubojica i ne zaslužuje manju kaznu od maksimalne koja je bila u to vrijeme. Što se pravde tiče, ona nije zadovoljena, smatram ovo polovičnim rješenjem. Za mene je Gudelj samo izvršitelj i želim da budu osuđeni naručitelji ubojstva', rekla je Jadranka Reihl-Kir, supruga ubijenog načelnika, piše Slobodna Dalmacija.

Nada se, dodala je, kako će MUP i Državno odvjetništvo učiniti nešto kako bi se otkrio nalogodavac, a prije dva mjeseca dostavila im je novu dokumenatciju koja, uvjerena je, pokazuje kako je Gudelj bio samo izvršitelj zločina. Podsjetila je kako je bivši ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac na sudu izjavio da se Kir njemu i Slavku Degoriciji, tadašnjem drugom čovjeku MUP-a, nekoliko dana prije tragičnog događaja požalio da mu je život ugrožen.

Boljkovac je ustvrdio da je potom pitao načelnika tko mu prijeti, na što mu je on 'spomenuo ime Vladimira Šeksa i Branimira Glavaša'.

'I Degoricija je u postupku kazao kako je dva dana prije ubojstva imao saznanja od tajnih skužbi da će mi suprug biti ubijen', istaknula je.

Ona smatra kako policija nije obavila svoj posao u samom početku jer se već 1. srpnja 1991. znalo tko je ubojica. 'Očekujem da MUP ispravi pogrešku', poručila je.

Sudsko vijeće Županijskoga suda u Osijeku, na čelu s Damirom Krahulcem, smatralo je pri donošenju presude da je Gudelj, tada pripadnik pričuvnog sastava policije, ubojstva počinio iz bezobzirne osvete, kriveći pregovarače za situaciju u selu i navodnu tragičnu sudbinu njegove obitelji. Stradali su, naime, toga dana išli u Tenju na pregovore s pobunjenim Srbima, podsjeća Slobodna Dalmacija.

Gudelj je, pak, u svojoj obrani isticao kako su ubojstva bila nesretni slučaj, da nije imao namjeru pucati te da je puška opalila jer je vjerojatno bila nategnuta ranije. No, nije znao objasniti zašto je ispucao čak 30 metaka. Tvrdio je i kako je imao zapovijed pucati na svako vozilo koje se ne zaustavi na punktu, a da automobil u kojemu je bio načelnik nije stao. Naglašavao je, pak, kako nije znao tko se nalazi u vozilu, niti je znao za pregovore u Tenji.

Antunu se Gudelju triput sudilo za ubojstvo načelnika Kira, Zobundžije i Kneževića. Prvi je puta osuđen na 20 godina, ali u odsutnosti 1994.. Dvije godine kasnije, uhićen je na frankfurtskom aerodromu, vraćen je u Hrvatsku i uslijedilo je novo suđenje. Taj je postupak završio primjenom Zakona o općem oprostu 1997., odlukom Vrhovnog suda, zbog čega je udovica Jadranka Reihl Kir iste godine podnijela ustavnu tužbu.

Ustavni je sud, pak, 2001. poništio odluku Vrhovnog suda te predmet vratio na početak, a za Gudeljom, koji je boravio u Australiji, raspisana je tjeralica. Australske su ga vlasti u ljeto 2007. izručile Hrvatskoj, a u listopadu je iste godine počelo novo, treće suđenje.