NEPOKOLEBLJIV SUDAC LOZINA

Članu N’dranghete odbijena jamčevina od 800.000 eura

26.07.2012 u 21:03

Bionic
Reading

Slavko Lozina, sudac Županijskog suda u Splitu, nije prihvatio jamčevinu od 800.000 eura (oko 6 milijuna kuna) ponuđenu u zamjenu za ekstradicijski pritvor i puštanje na slobodu Antonia Melata (56), istaknutog člana zloglasne talijanske N’dranghete. On je prije mjesec i pol dana sa sinom Alessandrom (26) uhićen u Dubrovniku po zahtjevu talijanskog Interpola zbog sumnje u međunarodni šverc oko 6 tona kokaina

'Premda je uz mjere opreza ponudio pozamašan iznos, nisam prihvatio. Smatram kako to nije garancija da neće napustiti Hrvatsku i izbjeći izručenje', kazao nam je sudac Slavko Lozina. Melata i sina terete da su pripadnici organizacije koja se bavila preprodajom kokaina iz Južne Amerike u Europu. Sumnja se u tone kokaina vrijednog milijarde kuna.

'Naznačili su kako je ponuđenih 200.000 eura nedostatno s obzirom na okolnosti djela. Predložili smo potom 800.000 eura u gotovini, što je do sada najveći iznos u gotovini u Hrvatskoj', objašnjava Dragan Pištalo, odvjetnik starijeg Melata.

Uz jamčevinu, predložili su i mjere opreza: obećanje da neće mijenjati adresu i skrivati se, da neće napuštati Mokošicu, mjesto na kojem je prijavljen od 2007., da neće napuštati područje grada Dubrovnika, da će se u policiju javljati svaki dan i da će putovnicu dati na polog sudu. U odvojenom postupku, sudac Lozina donio je rješenje o izručenju na pojednostavljeni način mlađeg Melata. Njegov odvjetnik smatra kako su mu u Italiji veće šanse da se brani sa slobode.