AFERA INDEKS

Budor: Nisam bio glavni posrednik u podmićivanju

11.05.2009 u 12:56

Bionic
Reading

Apsolvent zagrebačkoga Fakulteta prometnih znanosti Mladen Budor odbio je danas u svojoj obrani optužbe USKOK-a u slučaju 'Indeks 1' da je posredovao u podmićivanju profesora radi upisa studenata na fakultet.

Trećeoptuženi Budor je na zagrebačkome Županijskom sudu opovrgnuo da je od petero studenata primio po 2000 eura i prvooptuženomu bivšem prodekanu Draganu Badanjku proslijedio od 1000 do 1500 eura po upisanom studentu.

U prva dva iskaza, nakon uhićenja, priznao je dio krivnje, no danas je objasnio da je to učinio jer je u pritvoru bio potresen i utučen zbog odvojenosti od obitelji i jer se želio osvetiti profesorima budući da su mu drugi osumnjičenici u pritvoru govorili kako će se sva krivnja svaliti na njega.

Ustvrdio je kako nikada ni od koga novac nije uzeo niti ga je ikome dao, a jedino što ga povezuje s upisima na fakultet jest to što je kao dugogodišnji "aktivni student" za upis na fakultet priredio "Skriptu sigurnog puta" s 40-ak pitanja i odgovora, koju je prodavao.

Rekao je da su ga zbog komunikativnosti i druželjubivosti doživljavali kao predstavnika studenata koje je, kako je dodao, "često blefirao da može sve napraviti", no zapravo nije bio toliko utjecajan.

"Nisam mogao vjerovati da će me takav blef dovesti na optuženičku stolicu", rekao je 30-godišnji optuženik. Dodao je da se kroz sedam-osam godina studiranja zbližio sa zaposlenicima na fakultetu i profesorima, s kojima je igrao i nogomet, pa je čak završio na njihovim sindikalnim igrama.

Objašnjavajući odakle mu 5000 eura, koje je policija prilikom uhićenja pronašla kod njega, rekao je da je to novac koji su mu dali otac i tast kako bi u kući napravio stube.

Zaključio je kako je "u javnosti stvorena kriva slika o njemu", a sve što mu se dogodilo shvatio je kao upozorenje. Zato je odlučio da više neće zarađivati na skriptama, pa je pitanja i odgovore stavio na internet. Požalio se i da ga je uhićenje, odnosno antikorupcijska akcija "Indeks" onemogućila u daljnjem studiranju jer mu je oduzet indeks, a preostao mu je samo jedan ispit i diplomski.

Optužnicom u slučaju "Indeks 1" obuhvaćeno je 16 osoba - dvojica profesora, nekolicina posrednika i poticatelja te osmero studenata. Studenti koji su dali mito izlazili su na prijamne ispite i odgovarali samo na pitanja na koja su znali odgovor, a ostala su pitanja, po dobivenim uputama, ostavljali bez odgovora, koji su im naknadno upisani u testove.

Budor je optužen za posredovanje prilikom polaganja ispita na Fakultetu prometnih znanosti i u slučaju "Indeks 2", koji se nastavlja sutra na zagrebačkome Općinskom građanskom sudu, a suđenje u slučaju "Indeks 1" nastavit će se 25. svibnja.