VODOSTAJ MURE

Centimetri do izvanrednog stanja u Međimurju

23.07.2012 u 11:10

Bionic
Reading

Vodostaj rijeke Mure u Murskom Središću u 13 sati prešao je 450 centimetara, točnije došao je do 454 centimetara, što je vodostaj koji predstavlja izvanredno stanje na tom području.

Međutim, ono još nije proglašeno zbog tolerancije od 10 centimetara, pa će se pozorno pratiti hoće li vodostaj prijeći 460 centimetara ili će ipak početi padati.

'Iduća dva do tri sata bit će ključna. Ukoliko vodostaj nastavi rasti i prijeđe 460 centimetara, bit će proglašeno izvanredno stanje', doznajemo u Vodnogospodarskom odjelu za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda.

Da bi na licu mjesta provjerili kako teku pripreme za eventualnu potrebu obrane od poplave, direktor Hrvatskih voda i župan Međimurske županije Ivan Perhoč, u pratnji pročelnika Područnog ureda Uprave za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislava Sőkea, nakon 15 sati će obići izgrađene zečje nasipe na obali rijeke Mure u Murskom Središću. Ukoliko budu zatekli vodostaj veći od 460 centimetara, župan Perhoč proglasit će izvanredno stanje.

Najviši vodostaj Mure zabilježen je 2005. kada je u Murskom Središću izmjereno 507 centimetara.
Iz županijskog centra 112 Čakovec građanima poručuju da je situacija pod kontrolom te da nema razloga za uzbunjivanje i paniku.

Situacija na terenu se kontinuirano prati te za sada nema ugroze stanovništva kao ni materijalnih dobara, kažu u DUZS-u.

Zbog obilnih padalina u Austriji i Sloveniji jučer je sazvan Stožer zaštite i spašavanja i Zapovjedništvom civilne zaštite Grada Murskog Središća. U njega su, osim pripadnika Civilne zaštite, uključeni članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja grada te komunalni redari. Oni su jučer, iz prevencije izradili zečje nasipe u Murskom Središću i Hlapičini.

Po informacijama Centra za obranu od poplava Varaždin, i na uzvodnom području sliva rijeke Drave došlo je do porasta vodostaja, odnosno protoka na hidroelektranama u Austriji i Sloveniji, što će rezultirati i pojačanim protokom na hidroelektranama u Hrvatskoj. No, prema sadašnjoj situaciji, ako ne bude nekih izvanrednih događaja, ti protoci ne bi trebali izazvati mjere obrane od poplava, osim možda pripremnog stanja na dionici starog korita uz Hidroelektranu Varaždin.