VATRENA OPASNOST

Požari kod Rijeke i Zadra zaprijetili kućama!

18.07.2012 u 18:48

Bionic
Reading

Požar otvorenog prostora kod mjesta Smoković u Zadru (za kojeg je Vatrogasno operativno središte DUZS-a zaprimilo dojavu jutros u 7,05) ponovno se aktivirao, u jedan tren zaprijetio je i kućama, no u večernjim satima stavljen je pod kontrolu. Kuće više nisu u opasnosti u Sušačkoj Dragi, u istočnom dijelu Rijeke, gdje su stanovništvu prijetila tri šumskih požara

Požar koji je buknuo jutros kod mjesta Smoković u Zadarskoj županiji pod kontrolom je gasitelja. Na požarištu i dalje dežuraju vatrogasci JVP-a Zadar. U gašenju su im tijekom dana pomoć pružale zračne snage, jer je vatra u jedan tren doslovce došla do dvorišta kuća.

Dva požara izbila su  poslijepodne u Rijeci, gotovo istovremeno, a u pomoć brojnim vatrogascima pristigla su i dva kanadera, koja su nadlijećući grad uznemirila Riječane. Požari su zasad pod kontrolom i lokalizirani.

'Na Pulcu je izgorjelo 14 hektara borove šume, a u Sušačkoj Dragi na tri odvojena požara uz prugu izgorjelo je 5,5 hektara niskog raslinja, trave i šikare', rekao nam je Dario Gauš, zamjenik zapovjednika JVP-a Rijeka.

Na terene su izišli vatrogasci JVP Rijeka te DVD-a Škrljevo, Bakar, Zlobin i Viškovo - Halubje. Zbog opasnosti da se vatra ne proširi na naselja, u pomoć je pozvan jedan kanader, a potom i drugi, te su nakon sat vremena gašenja požare stavili pod kontrolu.

DUZS je izvijestio i da je pomoć u gašenju požara kod Tomislavgrada zatražila i susjedna BiH. 'Zbog jakog vjetra i teško pristupačnog terena, požar se širi prema Zavelimu - Vinica i dalje prema granici s RH. Udaljenost požarišta od granice s RH je oko 10 kilometara. S obzirom na to da su svi protupožarni zrakoplovi Oružanih snaga danas bili angažirani na gašenju požara na priobalju RH, zahtjev nije bilo moguće realizirati. Ovisno o situaciji na požarištima u RH, sutra će se ponovno razmotriti mogućnost slanja pomoći susjednoj BiH', stoji u priopćenju DUZS-a.