PORAST BROJA SILOVANJA

Kako da se odmor iz snova ne pretvori u noćnu moru

18.07.2012 u 07:00

Bionic
Reading

U nešto više od mjeseca dana, od početka lipnja do 6. srpnja ove godine, na području splitsko-dalmatinske Policijske uprave zabilježena su tri silovanja i jedan pokušaj silovanja. Prošle godine, u cijelom lipnju i srpnju na istom području zabilježena su tek dva slučajeva silovanja

U tri su slučaja počinitelji hrvatski državljani, dok su u slučaju silovanja maloljetne Norvežanke počinitelji iz BiH. Žrtve su pak, osim Norvežanke, 33-godišnja ruska državljanka te dvije maloljetne hrvatske državljanke. U prva dva ljetna mjeseca prošle godine na području PU splitsko-dalmatinske zabilježena su dva slučajeva silovanja, počinitelji su hrvatski i makedonski državljani, a žrtve ponovno maloljetna Norvežanka te 25-godišnjakinja iz Hrvatske.

Ni na području PU zadarske situacija nije puno bolja. Samo u lipnju ove godine zabilježena su tri kaznena djela protiv spolne slobode, i to bludne radnje, silovanje i zadovoljenje pohote pred djetetom. Sva tri počinitelja otkrivena su i kazneno prijavljena, a iz PU zadarske ne navode njihovo državljanstvo kako ni državljanstvo žrtava.


Prošle godine u lipnju i srpnju na području te PU zabilježena su četiri kaznena dijela protiv spolne slobode, dvije bludne radnje, jedno silovanje i kazneno djelo spolnog odnošaja s nemoćnom osobom.

U drugim policijskim upravama na Jadranu u navedenom razdoblju ove ni prošle godine nisu zabilježeni slučajevi silovanja ili pak pokušaja silovanja.

Savjeti policije

Porast ovih kaznenih djela u vrijeme turističke sezone na području Splitsko-dalmatinske županije odjeknuo je i u medijima susjednih zemalja. Policija zasad nije izdala nikakve brošure sa savjetima za izbjegavanje rizičnih situacija, no policijski službenici naveli su nam ipak nekoliko 'općenitih smjernica pomoću kojih se mogu prevenirati moguće incidentne situacije'.

Potrebno je u svakom trenutku imati nadzor nad pićem koje se konzumira zbog mogućnosti da se u isto ubace omamljujuća sredstva ili tzv. droge za silovanje. Također upozoravaju da se nije poželjno u kasnim noćnim satima kretati neosvijetljenim i nenaseljenim mjestima. Usto, stopiranje ili vožnja s nepoznatom osobama također spada u rizične situacije. Ako to pak nije moguće izbjeći, tijekom prolaska takvim područjem potrebno je putem mobitela biti u kontaktu s poznatom osobom ili u pripremi imati broj policije u slučaju da se dogodi incidentna situacija.

Također, kažu, treba izbjegavati odlaske u vikendice ili stanove nepoznatih osoba, a ako se to ne može izbjeći, potrebno je biti u društvu poznanika.