TUŽIO GA SUDAC MITTERMAYER

Turudić nezakonito izabran za predsjednika Županijskog suda?

16.07.2012 u 22:41

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih hrvatskih sudaca i predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić i sam je nedavno postao tuženik. Protiv njega je tužbu na Upravnom sudu podignuo sudac zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer, koji smatra da je Turudić do čelnog mjesta na sudu došao nezakonito

Mittermayer je, piše Objektiv, bio jedan od kandidata koji se natjecao za mjesto predsjednika zagrebačkog Županijskog suda, a tužbu protiv Turudića podignuo je netom nakon što je jedan od najpoznatijih hrvatskih sudaca imenovan za šefa Županijskog suda.

Mittermayer u tužbi tvrdi da je Turudić došao do dijela bodova, koje ocjenjuje Sudačko vijeće Županijskog suda i Državno sudbeno vijeće, a da ih nije zaslužio. Naime, Mittermayer je predsjednika Sudačkog vijeća optužio da je Turudiću pomogao pri bodovanju, a da je njega zakinuo. U svojoj tužbi Upravnom sudu Mittermayer navodi da se u postupku kandidiranja žalio Vrhovnom sudu te da je čak i taj sud ocijenio da ga je sudačko vijeće Županijskog suda zakinulo za sedam bodova.

Mittermayer tvrdi da je predsjednik sudačkog vijeća Turudiću dodijelio bodove koji mu ne pripadaju. U zadnje tri godine Turudić je, prema tužbi, imao 18,28 posto ukinutih sudskih odluka, pa je zbog toga trebao dobiti pet bodova manje nego što mu je sudačko vijeće dalo. Osim toga, Mittermayer kao nepravilnost navodi i to što je Turudić tijekom 2009. i 2010. kao predsjednik uskočkog odjela Županijskog suda imao umanjenu normu za 50 posto, iako je trebala biti umanjena samo 25 posto.

Na kraju je Turudić uspio osvojiti 150, a Mittermayer 148 bodova. Iako je Mittermayerova tužba na Upravnom sudu odbačena, sudac se žalio Visokom upravnom sudu, ali je podignuo i ustavnu tužbu. Obje su još uvijek u postupku rješavanja.