TREĆE SUĐENJE

Razvikana korupcijska afera 'Maestro' pada u vodu?

15.07.2012 u 11:50

Bionic
Reading

Umjesto konačnog i pravomoćnog sudskog pravorijeka za nekad razvikanu aferu Maestro, koja je svojedobno bila pred Europskom unijom znak da se Hrvatska ozbiljno bori s korupcijom, troje optuženika iz te afere, odvjetnicu Asju Piplović, Igora Petlevskog i Mladena Jandričeka, čeka ponovljeno - treće suđenje, jer je zagrebački Županijski sud ukinuo oslobađajuću presudu i predmet vratio na ponovno suđenje

Lani u srpnju u ponovljenom procesu Petlevski je oslobođen da je 2007. kao voditelj službe nekretnina HFP-a, a nakon što je načinjena dokumentaciju za javni natječaj za podnošenje ponuda za prodaju nekretnine u Poreču, odvjetnici iz Buja Asji Piplović i Jandričeku predao dokumentaciju kako bi njezinoj stranci, tvrtki 'Tim 90', osigurao pobjedu na natječaju. Petlevski je oslobođen optužbe da je zlorabio položaj i ovlasti i odao poslovnu tajnu, a Piplović i Jandriček da su ga poticali na kazneno djelo.

Sudac zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Marijan Bertalanič donio je oslobađajuću presudu vodeći se odlukom Vrhovnog suda koji je u veljači 2010. ukinuo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda jer je tada predmet bio u nadležnosti USKOK-a. Kako se iz te prve ukinute odluke Vrhovnog suda moglo jasno iščitati da u procesu za veliki Meastro loše stoje s optužbama, predmet je prebačen sa Županijskog na niži, Općinski kazneni sud i više nije bio u ingerenciji USKOK-a. Pri izricanju oslobađajuće presude lani u srpnju sudac Bertalanič je obrazlažući je rekao:

'Začuđuje ustrajanje tužiteljstva na neosnovanoj optužbi u ovom predmetu, začuđuje lakoća kojom tužiteljstvo troši novac poreznih obveznika na ovakve procese s obzirom na to kakva je bila ukidna odluka Vrhovnog suda'. Na kritičnost na račun tužiteljstva u obrazloženju presude, na što kao sudac ima pravo, tužiteljstvo je uzvratilo tako da je prijavilo suca predsjedniku suda i sudačkom vijeću zagrebačkog Županijskog suda da je povrijedio Kodeks sudačke etike! No, sudačko vijeće zagrebačkog Županijskog suda ove godine je, očekivano, odbacilo pritužbu tužiteljstva i utvrdilo da sudac nije povrijedio Kodeks sudačke etike.

U međuvremenu, odlukom sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda (u sastavu Mirjana Rigljan, Dušanka Zastavniković Duplančić i Vladimir Vinja), ukinuta je oslobađajuća presuda Petlevskom, Piplović i Jandričeku uz obrazloženje da je sudac povrijedio odredbe kaznenog postupka te da je tu presudu trebalo ukinuti i bez ulaženja u meritum stvari.

U ukinutoj presudi nema ni riječi o tome da je Vrhovni sud u presudi iz 2010. već zauzeo stav da podaci iz sporne dokumentacije za javni natječaj, koje je prema optužnici Petlevski predao Piplović i Jandričeku, ne predstavljaju kazneno djelo odavanja poslovne tajne. A upravo to je sudac Bertalanič napominjao u oslobađajućoj presudi, jer je stav Vrhovnog suda obvezujući za sve niže sudove. Stoga je teško očekivati da će se u konačnici u pravomoćnoj presudi taj stav moći zanemariti, piše Večernji list