Crna kronika DNK ANALIZA

Uništen ključni dokaz u slučaju ubojstva Hrvoja Turibaka?!

Je li zbog nestručnosti forenzičara MUP-ova Centra Ivan Vučetić propao jedini materijalni dokaz u slučaju ubojstva Hrvoja Turibaka, pitaju se stručnjaci upućeni u metode DNK analize u istraživanju kaznenih djela

Opravdanje policajaca da pod noktom ubijenog nije bilo dovoljno sadržaja da bi se odredio genotip, struka smatra neozbiljnim. Ako je doista izuzeto tkivo bilo vidljivo golim okom, tada je taj uzorak bio dovoljno velik da se iz njega analizom dozna kome pripada. Za otkrivanje genotipa potreban je biološki trag od 100 pikograma (milijarditi dio grama). Laboratoriju na Šalati treba jedna tjelesna stanica za otkrivanje genotipa.
204149,203886,203558,203319
Prof. Gordan Lauc iz privatnog laboratorija Genos tvrdi da u praksi nije tako.'Ako je pod noktom žrtve nađen okom vidljiv djelić tkiva, to je dovoljno za analizu. U jednom prostornom milimetru je oko 3000 stanica, a 40 ih je dovoljno za određivanje genotipa. U RH ima šest laboratorija i svi imaju opremu tvrtke Applyed Biosystem, model 3130. Dakle, samo je ljudski faktor odlučujući za kvalitetu posla', kaže Lauc.

Lani u ožujku na Šalati je otvoren toksikološki i DNK laboratorij. U modernizaciju su Zagreb, Vlada i Medicinski fakultet uložili milijun eura i u međunarodnim stručnim krugovima slovi kao jedan od najboljih na svijetu. Laboratorij MUP-ova Centra raspolaže tehnologijom koja teoretski treba jednako stanica, no praksa je pokazala da ponekad trebaju pomoć sa Šalate. No, MUP na Šalati DNK analizu mora platiti, navodno nekoliko tisuća kuna, piše Jutarnji list.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još