KUPAC BRODOSPLITA

Debeljak oštetio proračun za 3,6 milijuna kuna

14.07.2012 u 20:15

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Kninu podiglo je protiv Tomislava Debeljaka (37), vlasnika samoborske tvrtke DIV i kupca splitskog Brodosplita, optužnicu za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i štetu u državnom proračunu od gotovo 3,6 milijuna kuna

Prema priopćenju DORH-a, Tomislava Debeljaka tereti se da od 31. siječnja 2007. do 31. prosinca 2009. radnicima nije isplaćivao poreze i doprinose. Iako su samoborskog gospodarstvenika mediji, a potom i sindikat u splitskom škveru, još prije godinu dana prozivali za preprodaju vijaka iz Kine te za krivotvorenje putnih naloga u pogonu u Kninu, koji je DIV otkupio od bivše tvornice TVIK, te na taj način oštetio državu za najmanje tri milijuna kuna, Debeljak je sve optužbe zanijekao i poručio da je policija bila nekoliko puta u njegovim pogonima, ali da nikakve nepravilnosti nisu nikada dokazane.

Unatoč protivljnju radnika i sindikata, Vlada je potkraj ožujka ipak prihvatila Debeljakovu ponudu za Brodosplit, a na sljedećoj sjednici trebala bi biti predstavljena konačna verzija kupoprodajnog ugovora, a potom i odobrenje ugovora. Do kraja srpnja Brodosplit bi trebao postati privatna tvrtka. Što će se sada, kada budući vlasnik ima optužnicu na vratu, reći u Banskim dvorima, znat će se vjerojatno već u četvrtak.