GOSPODARSKI KRIMINA

33-godišnjak oštetio državu za čak 101 milijun kuna

13.07.2012 u 22:36

Bionic
Reading

Protiv 33-godišnjeg direktora iz Rijeke i njegove tvrtke sa sjedištem u Slunju, podnijeta je danas kaznena prijava za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene isprave i zlouporabu položaja i ovlasti, priopćila je karlovačka Policijska uprava

Priopćenjem se precizira da je nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja utvrđeno da je Riječanin zloporabama oštetio državni proračun i trgovačko društvo za ukupno 101 milijun i 500 tisuća kuna.

Osumnjičenik je 2006. godine osnovao fiktivno trgovačko društvo s namjerom da ishoduje oslobađanje plaćanja poreza na dobit i da koristi državne potpore male vrijednosti. S ciljem izbjegavanja plaćanja poreza na dobit formalno je zaposlio potreban broj djelatnika i uspostavio fiktivni poslovni odnos s trgovačkim društvima iz Italije, a čiji su osnivači bili on i 59-godišnjak iz Rijeke.

U razdoblju od 2008. do 2011. godine je fiktivne poslovne odnose prikazivao kroz prijave poreza na dobit i na taj način oštetio državni proračun.

Također je u razdoblju od 1. siječnja 2008. do 31. kolovoza 2011. godine izradio, ovjerio i službeno uporabio veći broj fiktivnih faktura za neizvedene inženjerske procjene vrijednosti radova za navedena poduzeća iz Italije, da bi nakon toga, po izvršenim inozemnim uplatama na račun društva u Republici Hrvatskoj, za sebe protupravno prisvojio ukupan primljeni iznos, piše u priopćenju.