JURNJAVA KRAJ KUPAČA

Pomorska policija non-stop lovi gliseraše uz obalu

12.07.2012 u 17:10

Bionic
Reading

Čak deset plovila zatekla je pomorska policija tijekom jučerašnjeg dana na Kvarneru u nedozvoljenom glisiranju, na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, a uspješno je izvršila i potragu za plovilom koje nije obavilo potrebnu graničnu kontrolu

Sva zatečena plovila bila su pod stranom zastavom, a osam stranaca glisiralo je u akvatoriju Raba te po jedan u akvatoriju Krka i Lošinja. Radi se o osam državljana Njemačke, Slovencu i Austrijancu. Temeljem odredbi Pomorskog zakonika, strani gliseraši su prekršajno sankcionirani novčanim kaznama.

Usto, riječka posada policijskog plovila P-105 jučer je, po dojavi Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sa sjedištem u Zadru, krenula u lov na plovilo koje nije obavilo potrebnu graničnu kontrolu.

Motornu jahtu pod malteškom zastavom zatekla je u blizini Ilovika. Policija je utvrdila da je kapetan plovila, 36-godišnji državljanin Turske, 9. srpnja uplovio u hrvatsko teritorijalno more u blizini Lastova, a da pritom najkraćim morskim putem nije uplovio u najbližu luku u kojoj se nalazi granični prijelaz. Zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice, uručen mu je prekršajni nalog na iznos od 3.000 kuna.

On i osobe koje su se nalazile na plovilu, dva državljanina Turske i tri Italije, počinili su i prekršaj iz domene Zakona o strancima jer nisu u zakonskom roku prijavile boravak u Republici Hrvatskoj, pa su im uručeni prekršajni nalozi na iznose od po 1.000 kuna.
U cilju sprečavanja mogućih nesreća, stradavanja kupača, ronioca i podizanja opće sigurnosti na moru, iz policije ponovno upozoravaju da će policijski službenici pomorske policije i dalje provoditi mjere nadzora prometa na moru.