SUSJED PERE LOZICE

Na gradilištu suvlasnika Hajduka pronađen prigušivač

11.07.2012 u 14:25

Bionic
Reading

U dvorištu buduće obiteljske kuće kćeri poduzetnika Jake Andabaka u Zagrebu jučer je pronađen pištolj s prigušivačem za koji se pretpostavlja da bi moglo biti oružje kojim je nepoznati počinitelj prošlog tjedna propucao automobil odvjetnika Pere Lozice, čiji je dom udaljen samo dva kućna broja

U zagrebačkoj policiji potvrdili su da je pištolj pronađen jučer prijepodne u ograđenom dvorištu kuće u izgradnji u Ulici Jagodnjak na kućnom broju 5.

Oružje je na vještačenju koje bi trebalo pokazati je li riječ o pištolju iz kojega je 6. srpnja pucano na automobil Smart 37-godišnjeg zagrebačkog odvjetnika koji je dan ranije policiji prijavio prijetnje vlasnika zaštitarske tvrtke Sokol Marić, Zlatka Marića (52).

Marić je zbog toga pritvoren, a kako je u njegovu stanu i uredu pronađeno nekoliko pušaka i streljivo, osumnjičen je i za nedopušteno posjedovanje oružja. Određen mu je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na četvero svjedoka koje tužiteljstvo treba ispitati. No sudac istrage odlučio je da se može braniti sa slobode ako uplati 200.000 kuna jamčevine. Marićevi odvjetnici žalili su se određivanje istražnog zatvora, a tužiteljstvo na mogućnost da vlasnik zaštitarske službe iziđe na slobodu uz jamčevinu.

Konačnu odluku danas bi trebalo donijeti izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.


Po pisanju medija, Lozica i Marić bili su prijatelji, a odnosi su se narušili navodno zbog Marićeve bliskosti s odvjetnikovom suprugom. Lozica je navodno u više navrata prijavio Marićevu tvrtku i njega, optuživši ga da mu postavlja ilegalne kamere u kuću. Marić je, kako nagađa tisak, na policiji izjavio da su kamere postavljene na Lozičin zahtjev prije više od godinu dana te da su njegovi zaposlenici samo obavljali redoviti popravak nadzornog sustava.

Lozica se u javnosti više puta spominjao kao zastupnik Hypo banke i Zagrebačkog holdinga te u nekoliko sudskih postupaka i korupcijskoj aferi Fimi media, gdje je u istrazi svjedočio o kupnji lokalnog medija na preporuku bivšeg premijera Ive Sanadera i njegova glasnogovornika Ratka Mačeka.

Zanimljiva je podudarnost da je prije dva tjedna bačena bomba koja nije eksplodirala pored automobila u dvorištu obiteljske kuće bivšeg šefa Hypo leasinga Drage Vidakovića. Osim što je, poput Lozice, povezan s Hypo bankom, Vidaković je također svjedočio protiv bivšeg premijera Sanadera, ali u slučaju primanja provizije za kredit koji je austrijska Hypo banka 1995. odobrila Hrvatskoj.