I TO SE DOGAĐA

Nepismeni azilant vodio šverc ljudima iz kutinskog utočišta

06.07.2012 u 10:01

Bionic
Reading

Nagib Habduli ne zna čitati ni pisati. Rođen je prije 35 godina u Baghlanu u Afganistanu. Hrvatska mu je dala utočište kada je zatražio azil, a on je to gostoprimstvo odlučio zlorabiti. Dok su ga supruga i dijete čekali na drugoj strani svijeta, on je brojne svoje sunarodnjake kroz šume i polja, izbjegavajući granice i carine, dovodio do Europe, otkriva Novi list

Smješten u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini, uvjeren da neće biti otkriven, u ožujku prošle godine smislio je plan - okupio je nekoliko domaćih kompanjona, povezao se izvjesnim Ibrahimom iz Srbije, Vahidom i Farughom iz Slovenije, Hesmatom iz Austrije te dogovorio ilegalno prebacivanje stranaca preko Srbije, Hrvatske i Slovenije dalje u zemlje Europske unije, navodi Novi list

Ilegalni kanal vodio je iz Srbije. U Hrvatskoj je bio dogovoren smještaj stranaca u jednoj kući u Slakovcima. Zatim su ilegalci trebali stići do prihvatnog centra u Kutini, pa nastaviti dalje preko Rupe za Sloveniju. Drugi ilegalni kanal ulazio je u Hrvatsku nedaleko od željezničkog graničnog prijelaza Tovarnik - Šid. Nakon odmora u jednoj obiteljskoj kući stranci bi ponovno nastavljali do Kutine. Neki od njih tražili su azil.

Ovaj krijumčarski kanal prekinut je 29. svibnja prošle godine. Rasplićući švercersko klupko istražitelji su ubrzo došli do Habdulija. Otkriveno je kako je u prihvatilištu za azilante, tražeći istovremeno pomoć od države u kojoj je pokušao započeti novi život, mjesecima kršio zakon... Na kraju su se i on i sedmorica njegovih suradnika nagodili s tužiteljstvom. Habduli je pristao priznati krivnju i prihvatiti godinu dana zatvorske kazne. To vrijeme već je ionako proveo iza rešetaka istražnog zatvora.

U Hrvatsku se ne smije vratiti idućih pet godina. Nešto manje od 10.000 kuna, za koje je utvrđeno da ih je nezakonito zaradio, mora vratiti Hrvatskoj. I ostalim članovima njegove bande izrečene su kazne, mahom uvjetne. Oduzet im je sav novac što su im ga očajni ilegalci plaćali da pokušaju stići do boljeg života u nekoj od zapadnoeuropskih zemalja.