SLUČAJ MARTINE DURAS PAULETIĆ

Ni nakon tri tjedna nije razjašnjena smrt mlade IDS-ovke

02.07.2012 u 17:12

Bionic
Reading

Ni nakon tri tjedna slučaj smrti mlade Puljanke Martine Duras Pauletić nije razjašnjen, istraga još uvijek traje, a javnosti nisu poznate ni osnovne informacije iz njezinog dosadašnjeg tijeka, pa ni podatak o vremenu smrti, podsjeća portal iPress.hr

Osim dva štura priopćenja istarske policije koja je, pozivajući se na nalaz obdukcije, ustvrdila kako je uzrok smrti 'trovanje ugljičnim monoksidom', a potom, nakon dva tjedna, i logičnog pitanja odakle dolazi monoksid, da se 'sumnja na samoubojstvo gradskim plinom', čime su dodatno zbunili javnost, ali i stručnjake, PU istarska za sva druga pitanja ostaje gluha, ističe iPress.hr. Da je plin bio otvoren, istraga bi, vjerojatno vrlo brzo, utvrdila da je riječ o samoubojstvu. No, ako su 'pipe' bile zatvorene, ključno pitanje je tko je zatvorio plin.

Naime, otrovanje ugljičnim monoksidom moguće je pri nekontroliranom ispuštanju gradskog plina te pri izgaranju plina uz nedovoljnu količinu dostupnog kisika. U slučaju udisanja plina, uzrok smrti je hipoksija, a u slučaju nepotpunog izgaranja, ugljični monoksid.

Vještaci Centra Ivan Vučetić iz Zagreba utvrdili su kako su sve plinske instalacije i trošila bili ispravni, a toksikološki nalaz se još uvijek čeka.
Službeni odgovor na pitanja o koncentraciji ugljičnog monoksida te drugim važnim nalazima obdukcije koji bi mogli rasvijetliti navodno samoubojstvo policija nije odgovorila pod izlikom da 'istragu vodi Državno odvjetništvo'. Jedino što je iz vrha policije procurilo je kako policija istražuje i moguće 'poticanje na samoubojstvo' te da iskaze daju, uz članove obitelji, i djelatnici gradske uprave te članovi IDS-a koji su poslovno i prijateljski bili povezani s Martinom.


IPress podsjeća da je niz samoubojstava koja su se posljednjih godina dogodila u Istri policija razriješila mahom u prvih 12 sati, a samo dio slučajeva je bio zaključen u roku do 24 sata. Najpoznatiji hrvatski toksikolog Franjo Plavšić rekao je kako se dugo bavi tim poslom, ali da je ovo prvi slučaj da se netko otrovao ugljičnim monoksidom, a da su sve instalacije bile ispravne.

Prema neslužbenim informacijama, istraga rekonstruira gdje je i s kim Martina Duras bila u posljednja 24 sata svog života, ali i ranije okolnosti koje su mogle dovesti do smrti. Utvrđuje se i povezanost s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem, čija je savjetnica bila, te drugim djelatnicima pulske gradske uprave te dijelom mlađih članova IDS-a.

Upravo se stoga njezina smrt u kuloarima, koji su godinama pričali o kokainu u vrhu IDS-a, povezuje s partijima zlatne mladeži. Svi koji su poznavali mladu, veselu i uvijek nasmijanu Martinu slažu se u konstataciji kako se, od kada je 2010. godine zaposlena u pulskoj gradskoj upravi, značajno promijenila.

No, kako se tijekom ovog ili idućeg tjedna očekuje toksikološki nalaz, moguće je kako će istraga uskoro biti zaključena. Treba vjerovati kako će Državno odvjetništvo, i zbog velikog interesa javnosti, razjasniti uzroke i okolnosti smrti. Ukoliko ne, u medijima je već najavljivano kako će obitelj Martine Duras Pauletić progovoriti o svemu što je ispričala istražiteljima.