OBITELJ KOMAK NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

Počelo suđenje čelnicima osječke 'Pivovare'

26.06.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Na osječkom Županijskom sudu danas je počelo suđenje bivšem direktoru i većinskom vlasniku osječke 'Pivovare' Ivanu Komaku, članovima nadzornog odbora te tvrtke, njegovom sinu i kćerki Ivici i Andreji Komak, Domagoju Njegovanu te Komakovoj supruzi Anici i tvrtki 'Kasija' iz Jelisavca, optuženima za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te pranja novca

Svi optuženi izjasnili su se da se ne smatraju krivima. Prvookrivljenog Ivana Komaka, članove nadzornog odbora Ivicu i Andreju Komak te Domagoja Njegovana tereti se da su 2009. i 2010. u dva navrata donijeli odluke o isplati predujma dividende dioničarima, iako su bili svjesni poslovnih rezultata društva i uvjeta za isplatu dividende propisanih odredbama Zakona o trgovačkim društvima. Prema tim odlukama, 2009. je Ivanu Komaku navodno nezakonito isplaćeno 1,1 milijun kuna, a malim dioničarima 117.990 kuna.

Tijekom 2010. isplaćen je predujam dividende u iznosu od 4,69 milijuna kuna na račun društva 'Kasija', na koje je prvookrivljeni Komak fiktivno prenio veći dio svojih dionica, dok je manji dio u iznosu od 61.600 kuna isplaćen njemu osobno. Malim dioničarima isplaćeno je 359.800 kuna.

Tužiteljstvo tvrdi da je Komaku pribavljena ukupna protupravna imovinska korist u iznosu od 5,76 milijuna kuna, a malim dioničarima u iznosu od 538.390 kuna. Ivana Komaka i njegovu suprugu Anicu, kao odgovornu osobu trgovačkog društva 'Kasija', tereti se, pak, da su 2010., iako svjesni svih okolnosti pod kojima su Ivan Komak i okrivljeno trgovačko društvo na nezakoniti način pribavili navedena novčana sredstva, dijelom tih sredstava u iznosu od 4,93 milijuna kuna u cijelosti otplatili kredit koji je Komak podigao u banci za kupovinu dionica.

Trgovačko društvo 'Kasija' optuženo je zbog stavljanja u promet nezakonito pribavljenog novca koje je počinila petookrivljena Anica Komak. Svjedok Darko Andrašek, predsjednik Radničkog vijeća (RV) u 'Pivovari' kazao je kako je o navedenim događajima saznao od voditeljice službe financija Jadranke Lončarević, te da je, po njenim saznanjima, isplata predujma dividende bila protivna Zakonu o trgovačkim društvima (ZTD), zbog nepokrivenih gubitaka iz ranijih godina. Dodao je kako je RV, temeljih tih saznanja, protiv Komaka podnijelo kaznenu prijavu.

Ukupno je protiv Komaka, zbog sumje u razna kaznena dijela, o čemu su ih povremeno obaviještavali radnici, podneseno desetak kaznenih prijava. Na upit Komakova branitelja Čede Prodanovića svjedok je kazao kako kod Komaka nije provjeravao vjerodostojnost informacija koje je dobivao od radnika, niti je pri podnošenju kaznenih prijava imao stručnu pravnu pomoć.

Svjedokinja Lončarević kazala je kako je Komak od nje zatražio isplatu predujma dividende za 2009. te da mu je, nakon saznanja o gubitcima za 2007. i 2008. koji su iznosili oko devet milijuna kuna te provjere odredbi ZTD-a, poslala dopis u kojem ga upozorava na okolnosti koje govore protiv isplate dividende, ali je Komak ipak odobrio isplatu, kazavši kako se to može učiniti.

Svjedokinja Jadranka Fekete, bivša voditeljica službe knjigovodstva u "Pivovari" kazala je kako je direktora Komaka upozorila da se dividenda u 2009. ne može isplatiti zbog nepokrivenih gubitaka u prethodne dvije godine, a u 2010. samo do polovice iznosa dobiti iz prethodne godine koja je iznosila 1,3 milijuna kuna. Rekla je kako je nakon svoga iskaza istražnome sucu, u travnju prošle godine, dobila otkaz jer nije provela odluku Skupštine društva o isplati dividende, iako je, u dopisu Upravi, obrazložila da takvu odluku nije dobila, niti je s njom bila upoznata.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u optužnici je zatražilo da se od Komaka oduzme nezakonita korist. Na upit predsjednika Sudskog vijeća Krunoslava Barkića o imovnom stanju Ivan Komak je odgovorio da ne posjeduje nikakvu imovinu, osim automobila mercedes, starog devet godina. Suđenje se nastavlja 12. i 13. rujna