KRVAVA PLJAČKA RBA

Ubojica se predao na nagovor djevojke

07.05.2009 u 10:24

Bionic
Reading

'Daj novce! Devize! Devize!' vikao je Kazimir Dužnović dvjema blagajnicama Raiffeisen banke u Sesvetama s uperenim kalašnjikovom u utorak poslijepodne. Kada je zapucao, svi su legli na pod. Trpao je novčanice u torbu. U banci je u tom trenutku bilo 15 stranaka, osam službenica i zaštitar Sokol-Marića koji je bio u posebnoj prostoriji s videonadzorom

Nije zvao policiju, nego svog šefa. Kad je građanin u 18.06 sati dojavio policiji da je opljačkana banka, jedna se automobilska ophodnja, u kojoj su bila trojica policajaca, dovezla pred poslovnicu. Ophodnju je vodio 40-godišnji Boško Čenan, vođa smjene u sesvetskoj postaji, a s njim je bio mladi policajac Ivan Grbavac te treći policajac, piše Jutarnji list, koji je rekonstruirao tijek pljačke u poslovnici RBA u Sesvetama i predaju pljačkaša ubojice

Čenan i Grbavac krenuli su prema poslovnici. Ušli su i vidjeli pljačkaša obučenog u bijelu trenirku. Pored njega je bila sportska torba u kojoj je u banku donio kalašnjikov. 'Ruke gore! Baci oružje!' povikali su mu. Budući da je poslovnica bila puna stranaka, nisu pucali, iako su imali vatreno oružje, jer je mogao stradati netko nedužan.

U trenutku kad je već gotovo odložio oružje, naglo se pridigao i, jednom rukom držeći kalašnjikov, opalio kratki rafal prema policajcima. Prema riječima jednog očevica, stranke iz banke, koji je želio ostati anoniman, policajac Čenan uspio se povući izvan poslovnice. Grbavac je pao pogođen u glavu, a pljačkaš je izjurio iz poslovnice. Dok je prolazio pokraj ustrijeljenog policajca, Dužnović mu je uperio cijev kalašnjikova u glavu i rekao: 'Ne miči se. Pucat ću!'

Kada je pljačkaš izašao van susreo se sa Čenanom koji je pucao po njemu, a Kazimir u njega. Policajac je rafalom pogođen u nogu, ali je uspio raniti pljačkaša u kuk koji je zamaknuo iza ugla poslovnice.

Da se zadržao samo nekoliko trenutaka, susreo bi se s drugom ekipom policajaca, koja je dolazila iz postaje. Treći policajac iz prve ophodnje koja se uputila prema poslovnici banke uspio se zakloniti bacivši se na tlo pokraj automobila. Da to nije uspio, vjerojatno bi i on bio pogođen.

No, nakon što je Dužnović pucao na policijsku ophodnju, sve su policijske ophodnje upućene prema Gotovčevoj ulici i pljačkaš se vrlo brzo našao u okruženju brojnih policijskih ophodnji, a na mjesto događaja krenula je i interventna postrojba i specijalna policija. Dok je Dužnović s oružjem i plijenom bježao prema Gotovčevoj, a policajci za njim, kod kućnog broja 18 sustigla ga je druga policijska ophodnja u Škodi Octaviji koju je vozio 33-godišnji policajac Jadranko Certin, a s njim su bili i 50-godišnji Milovan Dakić i 21-godišnji Kristijan Novosel

Dužnović je pokušao otključati garažu kada je ugledao policijsku ophodnju. Tada je Dužnović čučnuo i zapucao prema njima. Samo u vratima Škode bilo je 14 rupa od metaka. Pljačkaš ubojica imao je dva okvira metaka i sve je ispucao po policajcima. Certin je pogođen s više hitaca, u vrat, glavu, trup, udove, zdjelicu, policajca Milovana Dakića, koji je bio na suvozačevom mjestu, metak je pogodio u trbuh te se zaustavio u masnom tkivu. Na stražnjem sjedalu je sjedio Kristijan Novosel, koji je taj dan bio na praksi i koji još ide u policijsku školu. Njemu je metak okrznuo glavu. Policajci su također zapucali, no Dužnović je uspio umaknuti u vežu u stambenoj zgradi Gotovčeve 34.

Kako doznaje Jutarnji list, upao je u stan jedne starije žena koja mu je dala vode jer je rekao da je ranjen. Nije znala da se radi o pljačkašu, koji joj je za čašu vode nudio 200 kuna. U međuvremenu uspio je odbaciti novac u kartonsku kutiju, torbu s kalašnjikovom odložio je na stubištu, a crvena šilt-kapa ispala mu je tijekom bijega.

Policajci, koji su u međuvremenu opkolili stambenu zgradu, vikali su mu: 'Predaj se! Odloži oružje!' Prije nego što se predao, primio je jedan telefonski razgovor i nakon toga izišao uzdignutih ruku.

Jutarnji doznaje da ga je nazvala njegova djevojka Marija Ivanušec (1979.), koja živi preko puta banke. Ivanušec ga je molila da se preda policiji te ju je Kazimir ubrzo poslušao. Djevojka pljačkaša, koja ima dijete iz prvog braka, isti dan je privedena te je nad njom napravljena kriminalistička obrada.

Navodno je priznala policiji da ga je zvala u vrijeme pljačke, ali je demantirala da je unaprijed znala kako će Kazimir pokušati opljačkati banku. Svoj poziv je objasnila činjenicom da njezin dečko već bio u zatvoru pa kad je čula pucnjeve pomislila da je opet u nevolji.