PRESUDA ZBOG KONSTRUKTORA

Žderić u zatvor, hoće li ga država tužiti za odštetu?

18.06.2012 u 16:28

Bionic
Reading

Željko Žderić, jedan od najmoćnijih hrvatskih građevinskih poduzetnika, na splitskom Općinskom sudu osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi tvrtke Konstruktor početkom devedesetih godina. Trojica članova tadašnjeg upravnog odbora tvrtke, među kojima je i bivši ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo, dobili su uvjetne kazne zatvora od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine

Presuda sutkinje Ivane Bilušić iznenadila je mnoge, pa čak i Državno odvjetništvo: tužitelji su, naime, tražili 'stroge uvjetne osude', no ona je Žderiću hladnokrvno odrezala pola godine zatvora jer je procijenila da je nezakonito odveo Konstruktor u stečaj, a potom njegovu imovinu i radnike prebacio na Konstruktor inženjering, kojega je privatizirao 'fiktivnim pravnim poslovima'.

'Dužnost vam je bila štititi društveni kapital Konstruktora. Iako je Fond za privatizaciju bio neaktivan kada je pretvorba Konstruktora u pitanju, imali ste zakonskih mogućnosti tu pretvorbu provesti. Sve transakcije koje ste vi proveli, međutim, možda su bile zakonom dopuštene, ali su bile simulirane, od početka ste željeli da sve dionice dobije Konstruktor inženjering i da prekinete sve veze s GP Konstruktorom. Da se radilo po zakonu, dionice Konstruktora pripale bi njegovim radnicima', kazala je sutkinja Bilušić na izricanju presude. Cijelo suđenje, inače, ona je provela ekspresno: nakon istrage koja je trajala gotovo deset godina, sudski postupak je dovršen u samo nekoliko mjeseci.

Žderiću u prilog išlo je očitovanje Jakše Barbića, jednog od tvoraca hrvatske privatizacije, po kojima su sve faze ove privatizacije bile zakonite, no sud je ipak prihvatio tezu Državnog odvjetništva po kojoj su čak i faze koje su bile zakonite dovele do rezultata koji je - nezakonit. Prije nekoliko godina DORH je odustao od namjere dokazivanja milijunske štete, na koju je uporno upozoravao pokojni predstavnik malih dioničara Božo Biuk, i to zato što u doba vrhunca moći Ive Sanadera i Žderićevog Konstruktora jednostavno nije mogao pronaći sudskog vještaka spremnog potvrditi ovu tezu, pa je iznos štete do kojega se došlo sudskim postupkom tek dva milijuna kuna. Za toliko je, naime, oštećen Fond za privatizaciju činjenicom da je Konstruktor 'prodao sam sebe' Konstruktor inženjeringu.

Tijekom cijelog postupka Žderić i ostali optuženici tvrdili su da je privatizacija bila legalna i da nije nastala nikakva šteta, no sutkinja to nije uvažila - priznala im je tek olakotne okolnosti zbog činjenice da je nakon privatizacije Konstruktor inženjering napredovao te zbog angažmana u Domovinskom ratu. Obrana osuđenih najavila je žalbu na presudu, dok se DORH nema zbog čega žaliti.

Štetu od dva milijuna kuna Fondu za privatizaciju trebala bi nadoknaditi tvrtka Konstruktor inženjering, ukoliko na računu splitske tvrtke koja je ionako pred stečajem pronađu ikakve novce. Ipak, Fond i država imaju još jednu mogućnost: ukoliko presuda postane pravomoćna, mogu pokrenuti građansku parnicu i sami dokazati stvarnu štetu, te tražiti naplatu s kamatama. Ukoliko Konstruktor inženjering u međuvremenu propadne, štetu mogu tražiti i od odgovornih osoba u samoj tvrtki - dakle i od Željka Žderića.