LOŠA OPREMLJENOST

Hrvatski policajci ginu bez pancirki

06.05.2009 u 11:24

Bionic
Reading

Od 2004. do 5. svibnja 2009, dakle u pet i pol godina, u službi su život izgubila šestorica hrvatskih policajaca. Zvuči nevjerojatno, ali je istinito: većina njih bila bi još uvijek živa da su na sebi imali pancirne košulje s balističkom zaštitom!

To je Globusu potvrdio predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić nakon pljačke Raiffeisen banke u Sesvetama, prilikom koje je ubijen jedan policajac, a trojica su ranjena te se liječnici još uvijek bore za život jednoga od njih.

Nitko od njih nije bio zaštićen odgovarajućom pancirnom košuljom, premda su upućeni na zadatak da bi zaustavili pljačkaše naoružane dugim cijevima, piše Globus. Ubijeni policajac imao je tek 23 godine te je još bio pripravnik, a ubio ga je razbojnik koji se nalazio vani, na uvjetnoj slobodi.

Jagić smatra da je 'zatajio cijeli sustav' te pita 'što ima raditi vani recidivist s kaznenim djelima razbojništva'.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izvijestio je danas da je ophodnja koja je jučer u Sesvetama prva stigla na mjesto pljačke u automobilu imala i pancirke i automatske puške. Ustvrdio je da 's obzirom na blizinu, vrstu oružja i rafalnu paljbu, policajcima ni pancirke ne bi pružile adekvatnu zaštitu'.

Reagirajući na ocjenu Ravnateljstva policije da se radilo o profesionalno izvedenoj akciji, Jagić je rekao da se 'iz toga što je jedan policajac poginuo, a jedan je teško ranjen, vidi koliko je sve prošlo profesionalno'.

Ako se nakon jučerašnje akcije izražava zadovoljstvo, a ljude se u akciju poslalo bez pancirki, onda netko mora napustiti sustav, ustvrdio je. 'Koliko nas još treba poginuti?' pita se Jagić, koji ističe da se na sigurnosti ne smije štediti.

Podsjetio je pritom da SPH godinama traži bolju opremljenost i zakonsku zaštitu policajaca te dodao da država mora brinuti o svojoj policiji. 'Ako oni hodaju ofucani i bez opreme, to znači da nam je i država ofucana', zaključuje Jagić.

U MUP-u pancirke s balističkom zaštitom ne nose čak ni interventni policajci, a nemaju ih ni prometni policajci koji nerijetko sudjeluju u potjerama za pljačkašima. Primjerice, u najvećoj policijskoj postaji u zemlji, onoj na zagrebačkoj Trešnjevci, policajci imaju na raspolaganju tek desetak starih pancirki koje štite od gelera, ali ne i metaka. Čak i u zasjede, kada se očekuje pljačka neke banke ili pošte, policajci odlaze bez odgovarajućih pancirki. Odgovarajuće pancirne košulje imaju samo pripadnici Specijalne policije MUP-a, a u Ministarstvu unutarnjih poslova opravdavaju se time da ostali nemaju odgovarajuće pancirke 'jer su preteške za nošenje'.