UBOJICA IZ SESVETA

Na uvjetnom otpustu ubio policajca

07.05.2009 u 22:57

Bionic
Reading

Ubojica-pljačkaš Kazimir Dužinović u trenutku pljačke nalazio se na uvjetnom otpustu iz zatvora u kojem je služio kaznu zbog šest razbojstva. Iz banke u Sesvetama pokušao je odnijeti 190.590 kuna i 9.120 eura. Zbog nereagiranja, Inspektorat MUP-a provodi obradu nad zaštitarom Sokol Marića, a zbog sumnje u pomaganje, na obradu su privedene još dvije osobe

Jedan ubijen policajac, četvorica ranjenih od kojih je jedan u teškom stanju bilanca je krvavog pohoda Kazimira Dužinovića (28) koji je u utorak poslijepodne pokušao opljačkati poslovnicu RBA banke u Sesvetama.

Uz njega koji je u okršaju s policijom i sam zadobio lakšu prostrijelnu ranu i za kojeg je nedvojbeno utvrđeno da je počinio ubojstvo, pokušaj ubojstva i teško razbojstvo, policija je tijekom noći na obradu privela još dvije osobe Kristijana J. i Miodraga M. za koje je sumnjala da su na neki način povezane s nemilim događajem, ali su obojica tijekom srijede poslijepodne puštena kućama jer se utvrdilo da s pljačkom nemaju veze.

Ranjeni policajci, Boško Čenan, Milovan Dakić i Kristijan Novosel izvan su životne opasnosti, dok se liječnici još uvijek bore za život Jadranka Certina.

Ubijeni policajac Ivan Grbavac

Zbog nereagiranja na mjestu događaja i neupozoravanja policije o svemu što se događalo u banci, načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec najavio je da će Inspektorat MUP-a obaviti nadzor nad zaštitarom Sokol Marića koji očito nije savjesno obavljao svoj posao. Usto, Borovec je demantirao vlasnika zaštitarske tvrtke Zlatka Marića koji je ustvrdio da je njegov zaposlenik alarmirao policiju.

'Nije točno da je policija zaprimila dojavu od zaštitarske službe. Dojavu smo u 18.06 sati zaprimili od građana. Zaštitar nije alarmirao policiju i nije ništa poduzeo po pitanju sprečavanja ovoga kaznenog djela. Inspektorat MUP-a obavit će nadzor nad ovim zaštitarom. Zaštitar je sve vidio što se događa na video nadzoru, ali o tome nije obavijestio policiju, nego samo svoje nadležne', kazao je Borovec i dodao da se u trenutku razbojstva u RBA nalazilo 15 stranaka, osam zaposlenika i jedan zaštitar koji uopće nije bio na mjestu na kojem je trebao biti.

Najbližoj policijskoj ophodnji je od dojave do izlaska na teren trebalo svega tri minute, a prema Borovčevim tvrdnjama, 'svoj posao obavili su profesionalno, beskompromisno i hrabro'.

'Prišli su ulazu RBA, a u tom trenutku počinitelj je iz prostora banke otvorio rafalnu paljbu i ubio Ivana Grbavca. Potom je izašao iz banke, zapucao prema policiji i krenuo bježati na parkiralište u Ulici Jakova Gotovca, a u obostranoj pucnjavi ranjen je policajac Boško Čenan i sam počinitelj.

Kod kućnog broja 18 razbojnika je stigla druga patrola, a on je otvorio rafalnu vatru na policijski automobil u kojemu ranjava Dakića i Novosela, a ozljede opasne po život zadobiva Jadranko Certina.

U daljnjem bijegu razbojnik je ušao i na kućni broj 34 u istoj ulici, gdje je zatečen i jedan građanin koji je priveden na operativnu obradu u policiju, ali je s njega otklonjena svaka sumnja. U tom haustoru Dužnović se predao, a policija ga razoružala', prepričao je Borovec.

Na upit zašto policajci po izlasku na teren nisu imali pancirke, Borovec je ustvrdio da je prva i osnovna zadaća policije zaštita imovine i građana i dodao da je policijska ophodnja koja je prva stigla u automobilu imala dvije pancirke i dvije automatske puške.

'Da su i imali pancirke na sebi, teško da bi im pomogle s obzirom na to iz kakvog je oružja pucano i s koje udaljenosti', kazao je Borovec.

Kazimir Dužinović ima podeblji policijski dosje. Osam puta evidentiran je za počinjenje različitih kaznenih djela. Iza sebe ima šest razbojstava i dvije teške krađe. Sva razbojstva počinio je tijekom 2004. zbog čega je osuđen je na pet i pol godina zatvora u kojem se nalazio do 5. prosinca 2008, da bi potom bio na uvjetnom otpustu do 26. siječnja 2010. godine.

Ubijeni policajac Ivan Grbavac zaposlen je u PUZ u listopadu 2007, a do listopada 2008. bio je vježbenik-policajac.