NOVI SVJEDOCI ZA INA-MOL

Nema dokaza da je Sanader dobio pismo od Olgice Spevec

15.06.2012 u 10:59

Bionic
Reading

U nastavku suđenja Ivi Sananderu za afere Hypo i Ina-MOL svjedočili su članica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i vozač iste agencije Zlatko Horvat o okolnostima dostave pisma Olgice Spevec Ministarstvu gospodarstva i Vladi

Šefica Agencije Olgica Spevec ranije je na suđenju svjedočila da je u travnju 2010. godine odlučila ocijeniti dozvoljenu koncentraciju MOL-a na hrvatskom tržištu u odnosu na izmjene međudioničarskog ugovora Vlade i MOL-a. Kako bi o toj namjeri obavijestila tadašnjeg premijera Ivu Sanadera i ministra gospodarstva Damira Polančeca, tvrdi da im je poslala pismo.

Danas je o tome svjedočila članica Vijeća AZTN-a Vesna Patrlj potvrdivši da je 21. travnja Spevec obavijestila kolegij o pismu Sanaderu i Polančecu, objasnivši im da je razlog za to telefonski razgovor sa Sanaderom u kojem joj je on naglasio da je riječ 'o transakciji od strateškog interesa za državu' i da očekuje žurno postupanje Agencije. 

Patrlj kaže da je pismo koje su poslali Vladi i Ministarstvu sažetak radnog materijala i analize stručne službe Agencije. Spevec je tada najavila da će i formalno biti pokrenut postupak ocjene dopuštenosti koncentracije MOL-a na tržištu. Patrlj kaže da je pitala Spevec kako će poslati to pismo, na što joj je šefica odgovorila da će ga osobno odnijeti vozač Agencije Zlatko Horvat

Patrlj tvrdi da je sljedeće jutro pitala vozača je li odnio pismo, na što joj je on odgovorio da jest. No Sanaderovu obranu zanimalo je zašto to pismo nije bilo urudžbirano i zašto nije imalo povratnicu koja bi danas dokazala da je zaista poslano. Patrlj na to nije znala odgovoriti.

Dva dana kasnije formalno je održana sjednica AZTN-a i pokrenut je postupak ispitivanja. Patrlj kaže da su pismo i odluka o koncentraciji (koja je određivala da MOL mora ispuniti dodatne uvjete da bi njegova koncentracija na tržištu bila dozvoljena) gotovo identične po svom sadržaju.

Vozač Zlatko Horvat potvrdio je da je nosio pismo u Ministarstvo, a zatim i u Vladu, i to u neuobičajeno vrijeme, poslije 15 sati. Kaže da od 1000 pisama koje nosi jedno bude poslano bez povratnice i popratnog pisma i da je baš ovaj slučaj slanja pisma premijeru bilo taj 'neobičan' slučaj. Zašto je to bilo tako, nije znao objasniti.

Kaže da ga u Ministarstvu i Vladi nisu ni legitimirali na ulasku u institucije te da je predao pisma tajnici ministra gospodarstva Polančeca i policijskim službenicima u zgradi Vlade.