BIVŠI DIREKTOR STANOINGA

Brumen pušten uz jamčevinu od 10 milijuna kuna

14.06.2012 u 17:15

Bionic
Reading

Uz jamčevinu od 10 milijuna kuna, iz istražnog je zatvora pušten Eduard Brumen, bivši direktor Stanoinga, vodećeg investitora u stanogradnju na području sjeverozapadne Hrvatske i upravitelja oko 400 stambenih zgrada uglavnom na području Varaždinske županije

Brumen je pritvoren zajedno s Ivankom Strmečki sredinom veljače ove godine kada je otvorena istraga protiv njih te još tri osobe. Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo sumnjiči ih za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno za poticanje na počinjenje tih kaznenih djela, kao i kaznena djela krivotvorenja službene isprave.

Brumen je, kako je izvijestilo državno odvjetništvo prilikom otvaranja istrage, od 2002. do kraja 2011. godine neovlašteno na račun Stanoinga prebacivao novac pričuve te ga trošio za podmirivanje troškova poslovanja poduzeća. Tako je, tvrde državni odvjetnici, poduzeću pribavio znatnu nepripadnu materijalnu dobiti od 12.200.000 kuna, istovremeno ispostavljajući suvlasnicima zgrada neistinite godišnje izvještaje. Usto, sumnjiči ga se da je na nagovor Strmečki prodao dva stana po cijeni nižoj od tržišne, kao i poslovne prostore, čime je Stanoing bio oštećen za oko milijun kuna.

U svibnju ove godine Brumena je policija prijavila za nova kaznena djela. Prilikom prodaje stanova, kako se sumnja, kupcima nije predočavao da je nad njima banka uknjižila hipoteku, odnosno banki je davao pravo zaloga na nekretninama koje u tom trenutku više nisu bile u vlasništvu Stanoinga jer su ih tijekom 2010. i 2011. godine otkupili i u cijelosti isplatili kupci.