LAŽNI INVALIDI

Podignuta optužnica protiv Rubale, Ostoića i još 67 osoba

13.06.2012 u 16:25

Bionic
Reading

Nakon provedene istrage, Uskok je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 69 osoba koje se tereti za primanje i davanje mita za sređivanje lažnih invalidskih mirovina u periodu od kolovoza 2010. do listopada 2011. godine

Prvookrivljeni je Ivan Ostoić, liječnik i ovlašteni sudski vještak varaždinske područne službe HZMO-a, dok je drugookrivljeni liječnik Drago Rubala, bivši načelnik Odjela medicinskog vještačenja HZZO-a.

Okrivljene, među kojima je najviše onih koji su uspjeli doći do mirovine za iznose od nekoliko tisuća eura, tereti se za počinjenja kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja te pomaganja u primanju mita i protuzakonitom posredovanju.

USKOK smatra da su se Rubala i Ostoić u navedenom periodu udružili kako bi osobama s područja Varaždina i Zagreba omogućili stjecanje prava na invalidske mirovine, i to bez obzira na to ostvaruju li za to uvjete. Naravno, to nije bilo besplatno, već su sve naplaćivali u iznosima od 1.750 do 7.500 eura uglavnom kod klijeti i goricama, gdje su se često kartali.

Sukladno planu skupine, kako tvrdi USKOK, trećeokrivljeni Zoran Primorac pronalazio je zainteresirane osobe za kupnju invalidske mirovine i od njih uzimao novac, a zatim im ugovarao sastanke s Ostoićem te prikupljao potrebnu medicinsku dokumentaciju.

Uz Primorca, i drugi su pronalazili zainteresirane, a među njima i supruga prvookrivljenika Dubravka Ostoić

Nakon toga su Ostoić i Rubala, sukladno prethodnom dogovoru, razmatrali prikupljenu medicinsku dokumentaciju, davali upute zainteresiranim osobama o daljnjim medicinskim pregledima te pribavljanju medicinske dokumentacije na temelju koje će se ishoditi invalidska mirovina.

Potom su zainteresirane osobe pribavljenu dokumentaciju dostavljale Ostoiću koji im je davao pozitivne nalaze i mišljenje o postojanju invalidnosti, općoj i trajnoj ili profesionalnoj nesposobnosti za rad.

Nakon toga bi Rubala s još nekoliko optuženih mišljenje prosljeđivao Vijeću koje je bilo sastavljeno od njihovih članova koje je potvrđivalo njihovo mišljenje. Sve to, naravno, činilo se za novac koji su sukladno prethodnom dogovoru, međusobno su dijelili prvih osam okrivljenih iz optužnice.

Sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, USKOK je predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.