STRAH OD SVJEDOČENJA

Joca nudio 10.000 eura za vijest o Đuroviću

05.05.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Sreten Jocić, znan i kao Joca Amsterdam, protiv kojega poseban odjel beogradskog Okružnog suda vodi istražni postupak zbog sumnje da je umiješan u ubojstvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, za informaciju o svjedočenju njegova kuma Slobodana Đurovića nudio je deset tisuća eura, prenosi u utorak beogradski list Blic

BEOGRAD - Jocić, koji je od 30. travnja u pritvoru u beogradskom Okružnom zatvoru, pokušavao je, kako se navodi, preko svojih prijatelja u srbijanskom i hrvatskom kriminalnom podzemlju doznati je li ga Đurović, koji je poznatiji kao Kardinal i uhićen u Hrvatskoj šest dana nakon Pukanićeva ubojstva, doveo u vezu s tim ubojstvom.

'Đurović je prvi Jocićev suradnik, čovjek kroz čije ruke je prošao sav njegov novac. U podzemlju je slovio za Jocićeva knjigovođu - osobu koja je novac zarađen kriminalom ubacila u legalne tokove, najviše kroz privatizaciju. Vlasnik je nekoliko tvrtki Grosom trading, Veko trade, Pangram, Vermot... U bliskim vezama je s većinom Jocićevih suradnika, među kojima su i negdašnji čelnici srbijanskog DB-a Jovica Stanišić i Franko Simatović', rekao je za Blic neimenovani izvor iz vrha MUP-a Srbije.

Po navodima beogradskog lista, policijska saznanja ukazuju kako je Đurović bio i ključna figura organizacije Pukanićeva ubostva koje je naloženo u Beogradu, a izvor Blica rekao je da je Đurović osoba koja Jocića povezuje s Robertom Matanićem i ostatkom hrvatske ekipe koja je imala zadatak izvršiti ubojstvo.

Izvor navodi i da je Matanićevo priznanje policiji, u kome kao nalogodavca Pukanićeva ubojstva navodi Jocića, ključni dokaz na temelju kojega je prošlog ponedjeljka Jocić uhićen u vili u elitnom beogradskom naselju Dedinju. Tu vilu je, kako se navodi, Jocić prije godinu dana iznajmio od Mirjane Marković, udovice Slobodana Miloševića

'Jocić je znao da je Matanić progovorio. Hrvatski mediji su o tome naveliko pisali. Više je, međutim strahovao od Đurovićeva svjedočenja jer bi ga samo njegov iskaz mogao dovesti u direktnu vezu sa zločinom. Zbog toga je prije mjesec dana u podzemlju razglasio da nudi deset tisuća eura za informaciju o tome šta je Đurović ispričao policiji i je li ga doveo u vezu s ubojstvom', kazao je izvor Blica.

U sklopu teksta beogradski list prenosi i reakciju odvjetničkog tima biznismena Stanka Subotića Caneta kojega, kako je navedeno, hrvatski mediji spominju kao nalogodavca Pukanićeva ubojstva. U priopćenju Subotićevih odvjetnika navodi se kako su 'naručitelji tih tekstova iste osobe koje su slične optužbe svojedobno konstruirali i za Nacional'.

'Fantomski tim iz Koštuničina kabineta proizvodio je i slao u Italiju i zagrebačkom Nacionalu montirane tekstove o Subotićevoj umiješanosti u krijumčarenje cigareta. U Koštuničinu kabinetu tada su bili Rade Bulatović, Aleksandar Nikitović, Aleksandar Tijanić, Dragan Jočić, svi koji su kasnije postali nositelji Subotićeva progona u Srbiji', navodi se u priopćenju odvjetnika, koje je objavio Blic.

Kako je u utorak objavio beogradski dnevnik Večernje novosti, Subotićev međunarodni odvjetnički tim priopćio je da njihov klijent nije povezan s ubojstvom Ive Pukanića i ljudima koji se spominju kao mogući atentatori, te najavio da će tužiti sve medije koji Subotića budu dovodili u vezu s ubojstvom zagrebačkog novinara.