ŠUNDE O AFERI HYPO

'Za Laxu je Tuđmanova vlast bila banda koja će nam doći glave'

31.05.2012 u 11:28

Bionic
Reading

Vinko Šunde, bivši hrvatski iseljenik koji je živio i radio u Austriji i navodno prijateljevao s Eugenom Laxom, svjedočio je danas na Županijskom sudu u Zagrebu u nastavku suđenja Ivi Sanaderu u aferi Hypo, u kojoj se bivšeg premijera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova za vrijeme pregovora o dobivanju kredita za zgrade veleposlanstva od Hypo banke primio 3,6 milijuna kuna provizije

Prema Uskoku, Sanader je osim dobivanja kredita obećao koruškoj banci i da će joj osigurati povlašten ulazak na hrvatsko tržište. Uskok smatra da je ime iseljenika Laxe iskorišteno da bi se prikrio stvarni primatelj provizije. Šunde je u svom živopisnom jednosatnom svjedočenju naveo da je prije nego što je upoznao Laxu imao višegodišnju korespondenciju s njim.

Turudićeva pljuska MOL-ovoj upravi u Ini

Prije početka današnjeg ročišta predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić naveo je da je dobio dopis iz Ine koji nema žig, a koji je prema njegovom mišljenju pokušaj utjecanja na sud. Radi se o dopisu u kojem uprava te kuće reagira na iskaze hrvatskih članova uprave i nadzornog odbora. 'Ovaj dopis neće ući u sudski spis. Izražavam ogorčenje načinom komunikacije Ine sa sudskim vijećem. Ovaj dopis vratit ćemo pošiljatelju', kazao je Turudić.


'Imao je velikih potraživanja za imovinom koju su mu konfiscirali u Zagrebu, a ja sam radio u organizaciji koja se bavila privatnim vlasništvom ljudi koji su živjeli vani. Mislim da sam ga upoznao 1994. godine', kazao je Šunde.

Iako je poznavao Laxu uglavnom preko pisama i u životu ga je vidio, prema vlastitom svjedočenju, svega četiri puta, ustvrdio je da je riječ o poštenom i dobrom čovjeku koji o tadašnjoj hrvatskoj vlasti nije imao dobro mišljenje.

'U pismima koja mi je pisao jasno je vidljivo što je mislio o vlasti. Rekao mi je da se radi o bandi koja će nam doći glave, što se kasnije pokazalo točnim. Nije imao kontakata s političarima, o njima je govorio s prezirom i gnušanjem te ih nazivao razbojničkom bandom', istaknuo je Šunde. Upitan zna li je li Laxa imao kakvih poslova oko Hypo banke, naveo je da o tome nema nikakvih saznanja i da Laxa o tome nije govorio. Naveo je da Laxi nije vraćena nikakva imovina te da ga je posljednji put vidio 1995. ili 1996. godine, ali je dodao da mu je poznato da je tri posljednja mjeseca života bio nepokretan.

Na pitanje Ive Sanadera kako je postao vitez predsjednika Franje Tuđmana, Šunde je odgovorio da je financirao HDZ te da mu nije poznato je li Laxa bio član istog društva.

'Nisam sve u životu uložio u restorane i bordele, ostalo mi je i nešto sa strane. Ispočetka sam financirao HDZ, HSS i HSLS. Činilo mi se da će Tuđman od Hrvatske učiniti nešto nalik na Austriju, zemlju u kojoj čovjek može živjeti od svog rada. No nakon dvije i pol godine oči su mi se otvorile i kao Laxa od vlasti se nisam imao čemu nadati, jer i meni, kao i njemu, imovina nije vraćena. Povrat su mogli ostvariti jedno suradnici Udbe', zaključio je Šunde.

Suđenje se nastavlja 14. lipnja, kada bi na klupu za svjedoke, na prijedlog tužiteljstva, u slučaju Ina-MOL trebali sjesti bivša predsjednica uprave Janafa Vesna Trnokop Tantra i Nataša Vujec, bivša državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva.