STRAŽAR IZ KERESTINCA

'Zatvorenicima su spajali struju na spolne organe'

23.05.2012 u 16:44

Bionic
Reading

Uz žrtve tzv. Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu i članove njihovih obitelji danas je o zlostavljanjima u tom zatvoru, za koja su optuženi bivši zapovjednik Stjepan Klarić i četvorica njemu podređenih hrvatskih vojnika, prvi put svjedočio i jedan od stražar, Rudolf Pajtak.

Svjedok koji je i u istrazi potvrdio da je odnos prema zatvorenicima bio užasan i danas je ponovio da su zatvorenici odvođeni u tzv. crnu sobu iz koje su se često čuli jauci i zapomaganje.

Pajtak je kazao kako je u par navrata vidio i da su zatvorenicima spajali struju na spolne organe. No, nije znao tko je od stražara sudjelovao u takvim zlostavljanjima.

Zapovjednika Klarića, kako je rekao, nikada nije vidio da odlazi u crnu sobu.

Od ostalih optuženika sjetio se Viktora Ivančina koji je u Kerestincu imao kancelariju, ali ga nije vidio da sudjeluje u maltretiranjima. Željko Živec je, kazao je, dovozio hranu, a Gorana Štrukelja se ne sjeća.

Iako je posvjedočio da je među vojnicima u Kerestincu bio i muškarac ‘Buba’ za kojega misli da se zove Dražen Pavlović, istoimenog optuženika nije prepoznao u sudnici.
Upitan koji su čuvari sudjelovali u zlostavljanjima Pajtak je rekao da je u Kerestincu bio čuvar Branimir Lovrenčić 'Buda' koji je saslušavao, tukao i maltretirao zatvorenike.

Pajtak je u istrazi ispričao i da su neki stražari zatvorenike skidali, tjerali ih da plešu goli i samozadovoljavaju se, ali je na današnjem ročištu potvrdio tek da ih je vidio kako prolaze bez odjeće, no ne i da plešu. Jednom je prilikom, prisjetio se, vidio da su jednog zarobljenika tjerali i da se samozadovoljava.

Duško Prkić, čija je majka Zorka bila u Kerestincu, kazao je da nakon njenog uhićenja u Sisku nije znao gdje je, osim da je odvedena na informativni razgovor. Kada mu je rečeno da je u rukama ‘legalne hrvatske vlasti’ otišao je u Zagreb, da bi na kraju od Međunarodnog crvenog križa doznao da je u Konačištu ratnih zarobljenika.

Iako majka nije puno govorila o zatvoreničkim danima, ujak koji je također bio u Kerestincu pričao mu je da su ga tukli do iznemoglosti i vješali za ‘štangu’. Najsretniji je, tvrdi, bio kada su mu na jeziku gasili čikove, jer je to bio uobičajen kraj torture. Ujak mu je sada 100 postotni invalid i živi u Srbiji, dok mu majka, kako je rekao, živi u Australiji.

Prkić je kazao da je jedino što mu je majka ispričala bilo da su je tjerali da gleda kako joj tuku brata te da su ih stražari prisiljavali da do besvijesti pjevaju ‘Juru i Bobana’. Dodao je da mu majka nije govorila ni o kakvim imenima stražara. Zatvorenici ih, tvrdi, nisu smjeli niti pogledati, a kada su prolazili morali su gledati u pod pa ih najvjerojatnije ni ona ne bi prepoznala. No, kazala je da nisu svi stražari bili zli te da joj je liječnik prilikom jednog pregleda kazao da izdrži jer ‘nisu svi takvi’, kazao je svjedok.

U sudnici je ispitana i Marija Pentek koja je posvjedočila da je u Kerestincu nitko nije tukao, ali da je torturi bio podvrgnut njen zet koji je bio u srpskoj vojsci. Također, kazala je da joj je u Kerestincu bila i trudna kćer koja je pobacila, no ona o tome nikada nije htjela govoriti.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi se na klupi za svjedoke trebao pojaviti i bivši šef SIS-a Josip Perković.