Crna kronika KORUMPIRANI SUCI I PODUZETNICI

Uskoro kraj suđenja za 'Vrtove sunca'

Optuženi u aferi 'Vrtovi sunca' trebali bi krajem svibnja dovršiti iznošenje svojih obrana, nakon čega se očekuju završni govori i presuda o navodnim zlouporabama u pretvorbi tvrtke 'Dubrovačko primorje' i nezakonitom upisu vlasništva nad zemljištem 'Vrtovi Sunca' u Orašcu, vrijednom više od 151 milijun kuna.

U ovoj su aferi za milijunske zlouporabe optuženi bivši predsjednici dubrovačkog Županijskog i Općinskog suda Pero Miloglav i Ivo Besjedica te trojica dubrovačkih poduzetnika Pero Vićan, Antun i Antoan Kralj.

Današnja rasprava prekinuta je nakon što je optuženi Besjedica zatražio da svoju obranu iznese na sljedećoj raspravi, 31. svibnja, kazao je njegov odvjetnik Ante Madunić. On očekuje da bi se istom ročištu mogli održati i završni govori tužiteljstva i obrane, nakon kojih će sudsko vijeće odrediti datum objave presude.

USKOK je Miloglava optužio da je 2007. na poticaj vlasnika građevne tvrtke 'Konel' Antuna i Antoana Kralja zlorabio položaj kako bi, zajedno s Besjedicom, s 'Vrtova Sunca' skinuli plombu sa zabilježbe spora te tako tvrtki 'Dubrovački Vrtovi Sunca' omogućili dizanje založnog zajma od 120 milijuna eura. Od tog kredita tvrtka 'Konel' naplatila je 12 milijuna kuna za radove izvedene u 'Vrtovima Sunca'.

Navodne nezakonitosti u 'Vrtovima Sunca' USKOK je otkrio istražujući slučaj 'Pet zvjezdica' u kojem su otac i sin Kralj pokušali 'reketariti' vlasnika dubrovačkog hotela 'Bellevue' Gorana Štroka.

Nakon što je afera otkrivena Besjedica je napredovao u karijeri pa je imenovan sucem županijskog suda u Dubrovniku, no u međuvremenu je suspendiran, kao i Miloglav koji je nakon dužnosti predsjednika suda radio kao istražni sudac.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još