NESREĆA U PAKLENICI

Izvučeno tijelo poginulog američkog alpinista

19.05.2012 u 13:49

Bionic
Reading

Rano jutros oko 4,30 sati, nakon obavljena očevida, pripadnici zadarskoga GSS-a izvukli su tijelo američkog penjača koji je jučer poginuo prilikom pada sa stijene Anića kuka u Paklenici

U padu s visine od oko 30 metara, pri čemu je 28-godišnji alpinist poginuo, teško je ozlijeđen njegov 24-godišnji kolega koji je sinoć nakon akcije spašavanja prevezen u zadarsku Opću bolnicu, izvijestila je jutros zadarska policija.

Razlozi nesreće utvrdit će se nakon razgovora s ozlijeđenim penjačem koji se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, rekao je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan

U bolnici se doznaje da je alpinist zaprimljen u vrlo teškom stanju s ozljedama opasnim po život, ali je nakon liječničke intervencije sada stabilan i izvan neposredne životne opasnosti.

U akciji njegova spašavanja sudjelovalo je 25 pripadnika zadarskog GSS-a i djelatnika NP Paklenica.

Prva dojava Centru 112 u Zadru upućena je sinoć nešto prije 20 sati, nakon čega su na mjesto nesreće upućeni spašavatelji GSS-a i policija.

Akcija spašavanja završena je oko 21,50 sati nakon čega je teško ozlijeđeni penjač prevezen u zadarsku bolnicu.

Stijena Anića kuka s više od 300 metara visine svjetski je poznata i jedna od najpopularnijh penjačkih odredišta u Europi. Sinoćnja nesreća, nažalost, nije prva takva nesreća u dugoj povijesti penjanja u NP Paklenica.