Crna kronika DOZVOLE ZA BRODICE

Pritvor za dvojicu načelnika Kalmetina ministarstva

Po dovršetku akcije Titanic USKOK je zagrebačkom Županijskom sudu večeras podnio istražni zahtjev protiv 12 osumnjičenih zbog sumnje da su prodavali, odnosno kupovali dozvole za vožnju brodica, a među osumnjičenima su i dvojica načelnika odjela u Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za koje je zatražen i pritvor.

Dužnosnici Ministarstva na vrhu su piramide osumnjičene za više kaznenih djela primanja i davanja mita, odnosno pomaganja u tim nedjelima pa je USKOK za njih dvojicu uz pokretanje istrage zatražio i određivanje pritvora.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o načelniku Odjela stručno-tehnoloških poslova Borisu Mirkoviću te načelniku Odjela upravno-pravnih poslova Anti Klariću.

"Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, kao načelnik Odjela stručno-tehničkih poslova Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te ujedno član ispitnog povjerenstva za polaganje ispita za voditelje brodica, od rujna do 11. prosinca 2008. u Koprivnici i Zagrebu, u više navrata tražio i primio mito", navodi USKOK u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici.

"Sukladno dogovoru s prvoosumnjičenikom trećeosumnjičenik je pronalazio osobe koje su bile zainteresirane platiti stjecanje dozvola za A ili B kategorije brodica bez stvarnog polaganja ispita. Tako je od dvojice osumnjičenika zatražio iznose od 1800 kuna od kojih je 200 kuna zadržao za sebe dok je ostatak novca i dokumente potrebne za izdavanje dozvola predavao prvoosumnjičeniku", kažu u USKOK-u.

Dodaju da je Mirković potom u službene evidencije i zapisnike o polaganju ispita prikazivao prijavljivanje i polaganje ispita osumnjičenika te izdane dozvole za upravljanje brodicama predavao trećeosumnjičeniku koji ih je proslijedio 'naručiteljima'.

Drugoosumnjičeni Klarić je, po tvrdnjama USKOK-a, od proljeća 2008. do 12. ožujka 2009. u Koprivnici i Zagrebu za iznos od najmanje 500 kuna osiguravao izdavanje dozvola zainteresiranim osumnjičenicima koje su pronalazili trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik.

"Oni su od zainteresiranih osumnjičenika tražili iznose od 1800 do 2100 kuna od kojih su najmanje 500 kuna predavali drugoosumnjičeniku. On je potom na ispitnim rokovima u službene evidencije i zapisnike neistinito prikazivao pristupanje tih osumnjičenika polaganju ispita te im tako omogućio izdavanje dozvola", navode u USKOK-u.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još