SVJEDOK OBRANE

Fazekas: Pet milijuna eura dobio je Ježić, a ne Sanader

17.05.2012 u 13:45

Bionic
Reading

Mađarski poduzetnik Imre Fazekas danas je, suprotno iskazu Roberta Ježića, krunskog svjedoka na suđenju u aferi Ina – MOL, posvjedočio da pet milijuna eura na računu Ježićeve švicarske tvrtke Xenoplast nije bilo namijenjeno bivšem premijeru Ivi Sanaderu, optuženom da je od MOL-a primio mito kako bi toj tvrtki prepustio upravljačka prava u Ini

Ježić je na sudu ranije izjavio da je pet milijuna eura, odnosno polovinu navodnog Sanaderova mita, na račun njegove švicarske tvrtke Xenoplast došlo upravo preko Fazekasa kao MOL-ovog pouzdanika.

No Fazekas je te tvrdnje odbacio ističući da je s Ježićevim Xenoplastom radio na poslu koji je bio dio projekta Družba Adria.

Svjedok tvrdi da je u posao s Ježićem ušao svjestan da bi mu mogao pomoći u realizaciji projekta zbog svojih političkih veza, ali je kao partner bio zanimljiv i zbog zemljišta koje je njegova tvrtka Dioki imala u blizini Omišlja na Krku.

Ukupna težina sklopljenih ugovora za otkup zemljišta i transport nafte bila je pet milijuna eura. Jedan ugovor Ježiću je donio 2,6 milijuna eura, a drugi 2,4 milijuna, kazao je svjedok. Dodao je da je ugovor u ime Xenoplasta u Zürichu potpisao direktor Stefan Hurlimann i poslao dokumente na Cipar gdje su ih potpisali predstavnici tvrtke koja je pravno zastupala Hangarn Oil i Ceroma Holding. Riječ je o tvrtkama kojima upravlja Fazekas, a vlasnik im je, navodno, ruski naftni magnat Mihail Guceriev.

On bi kao svjedok na ovom suđenju trebao biti ispitan sutra, jer je, kao i Fazekas, u istrazi koju su u aferi Ina – MOL paralelno vodili mađarski tužitelji također kazao da novac na Ježićevu računu nije bio namijenjen Sanaderu.

Fazekas je kazao i da je predstavniku Xenoplasta izrijekom ustvrdio da doznačeni novac ne smiju koristiti za plaćanje političara, jer je to nezakonito.

Svjedok je dodao da je u konačnici ugovor s Xenoplastom otkazan jer su shvatili da se njihova očekivanja neće ispuniti. Od Ježića, koji je tada već bio uhićen, odlučili su zatražiti i povrat novca, no odgovoreno im je da Xenoplast više ne postoji te da je pripojen švicarskoj tvrtki Dioki AG.

Na pitanje Sanaderove obrane kakav je bio stav bivšeg premijera prema Družbi Adria, Fazekas je kazao 'da ga je Sanader podržavao, projekt bi vjerojatno zaživio'.

Suđenje se nastavlja poslijepodne, kada bi pitanje svjedoku trebao postaviti i optuženi Sanader.