OTKRIĆE RAVNATELJA 'FALSIFIKATORA'

Novi skandal u Karlovcu: Mladi HDZ-ovac lažirao diplomu

Bionic
Reading

Karlovačko Gradsko kazalište Zorin dom potresa novi skandal. Naime, nakon optužnice za zlouporabu položaja i ovlasti aktualnog ravnatelja Zvonimira Ilijića, otkriveno je da se njegov bivši najbliži suradnik Goran Đurašević, voditelj marketinga, koji je u drugoj polovici 2010. godine obavljao i dužnost v.d. ravnatelja, u Zorin domu zaposlio s lažiranom diplomom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Goran Đurašević, 34-godišnji voditelj marketinga Gradskog kazališta Zorin dom, dobio je otkaz jer je ravnateljstvo otkrilo da je lažirao diplomu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, a osim otkaza, Ilijić je morao podnijeti i kaznenu prijavu zbog krivotvorenja službene isprave.

'Kako je po Zakonu o osobnim podacima trebalo ažurirati podatke, početkom ove godine zatražili smo od djelatnika da nam dostavi diplomu, no on je to izbjegavao i nije učinio pa smo od Ekonomskog fakulteta, za koji je lažiranom potvrdom tvrdio da ga je završio, zatražili očitovanje. Rečeno nam je da njegovu potvrdu nije izdao taj fakultet te da se 23. travnja student Goran Đurašević ispisao s fakulteta, na kojem mu je ostalo više ispita s treće i četvrte godine', kazao je Ilijić kaportalu

Tvrdi da je Đurašević već šest mjeseci na bolovanju, a samo povremeno bi dolazio na posao te je na sve moguće načine izbjegavao primiti odluku o otkazu koja je donesena još 2. svibnja: 'Odbijao je primiti poštu, čak i dostavu preko naših djelatnika. Njegova majka je rekla da ga nema kod kuće te da ga neće biti nekoliko narednih dana. U konzultaciji s odvjetnikom predali smo odluku javnom bilježniku, tako nalaže procedura', pojasnio je Ilijić Slobodnoj Dalmaciji

Đurašević je u Zorin dom došao 2005. godine kao civilni ročnik koji je radio u marketingu, a nakon što se pokazao solidnim - prvo je dobio posao na ugovor na određeno, a zatim kao diplomirani ekonomist i stalni posao. Međutim, uz životopis i ostalu dokumentaciju priložio je potvrdu koja nije vjerodostojna.

Jelić: Provjerit ćemo diplome službenika, no pitanje je koliko će to koštati

Novi slučaj lažiranja diplome, ovog puta u karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom, javlja kaportal, bila je i tema rasprave na današnjoj sjednici karlovačkog Gradskog vijeća, na kojoj je gradonačelnik Damir Jelić upitan postoji li mogućnost da se napravi detaljna analiza diploma djelatnika gradske uprave i gradskih ustanova, kad je već otkrivanje da postoje 'lažnjaci' poprimilo razmjere 'epidemije'.

'Ovo je dobar prijedlog, razmislit ćemo o njemu, jedino treba vidjeti koja su financijska sredstva u pitanju da se ovaj nemali posao obavi', rekao je Jelić. Također, pitanje je od koje godine treba provjeravati diplome. On smatra da su posebno upitne upravo one godine kad je on diplomirao, 1995. i 1996., dok treba vidjeti i koja će se stručna sprema provjeravati ili možda sve.


Slučaj neodoljivo podsjeća na bivšu pročelnicu karlovačkog župana, HSP-ovku Bernardicu Topolnjak Halapa, koja je s lažnom diplomom ugrabila primamljiv posao u regionalnoj samoupravi, a baš kao i ona, i Đurašević je svoj profesionalni put vezao uz politiku. Naime, svoj politički angažman započeo je pod okriljem HNS-a da bi poslije prešao u HDZ, čiji je i sada član, podsjeća kaportal.

'Lobirao sam prilikom njegovog zapošljavanja kod gradonačelnika Damira Jelića, koji je u to vrijeme bio dogradonačelnik. Tada ga nisu htjeli zaposliti jer je na prethodnim izborima bio na listi HNS-a. Đurašević se potom učlanio u HDZ, nakon čega je zaposlen za stalno', priznao je i sam Ilijić.

Međutim, i sam se ravnatelj ogriješio o zakon. Naime, policija je prošle godine u lipnju protiv Ilijića podnijela kaznenu prijavu zbog lažiranja putnih naloga od 2007. do 2011. jer je privatno koristio službeni auto i oštetio proračun kazališta za 21.000 kuna, kako podsjeća Večernji list, primjećujući da je Ilijiću upravo optužni prijedlog zbog zloporabe položaja i vlasti bilo dodatno opterećenje prilikom natječaja za novoga ravnatelja Zorin doma.

Na čelno mjesto karlovačkog kazališta naposljetku je Kazališno vijeće predložilo bivšeg pomoćnika ministra kulture Srećka Šestana, koji je bio ravnatelj Gradskog kazališta lutaka i intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, ali taj odabir još mora potvrditi Gradsko vijeće.