TREŠNJEVAČKI PLAC

Kazna za parking stigla nakon 13 godina

30.04.2009 u 11:25

Bionic
Reading

O bespućima hrvatskog pravosudnog sustava govori i primjer Jove Vrljanovića, vozača koji je trinaest godina nakon što je nepropisno parkirao vozilo, dobio kaznu na kućnu adresu

ZAGREB - Vrljanović je 24. svibnja 1996. parkirao automobil na nogostup nedaleko od Trešnjevačkog placa. Nakon desetak minuta vidio je da mu je automobil upravo podignula pauk služba. No, kada je od djelatnika zatražio da mu vrate automobil nakon čega će im platiti kaznu, odbili su, piše Jutarnji list.

'Da budem iskren, kako su godine prolazile zaboravio sam na taj događaj, a onda, 11 godina poslije, 2007., stigao mi je poziv za sud. Sada sam, nakon što su prošle još dvije godine, platio nešto više od 1000 kuna kazne. I sve to ne bi bilo toliko apsurdno da se nisam toliko godina povlačio po sudu. Dvije godine po županijskom zbog obične kazne za parking?', čudi se Vrljanović. Iako je novac, kaže, bitna stavka u životu, u ovom slučaju tih tisuću kuna nije bilo presudno.

'Ponekad se radi o principima, jer nevjerojatno je koliko je sustav spor. Nikad nisam rekao da ne želim platiti kaznu, na kraju krajeva sad sam je i platio. Problem je u tome što mi nisu dali da platim kad sam htio, a onda toliko godina kasnije šalju poziv za sud', kaže Vrljanović.

Direktor Zagrebparkinga Mate Kraljević odbija komentirati slučaj i ne shvaća zašto se Vrljanović javlja novinama, umjesto da plati svoju kaznu. Ističe da nije riječ o neobičnom rekordu jer je “moguće da se slučajevi i duže povlače po sudu”.

'Tko bi sad znao konkretne detalje o slučaju, kada takvih zaista ima. Umjesto novinama, gospodin bi se trebao javiti nama u našu službu. U svakom slučaju bi trebao platiti kaznu jer većina slučajeva koji završe na sudu odlaze u našu korist', zadovoljno kaže Kraljević.