ZBOG RIBOKRADICA

U Kopačkom ritu pojačan nadzor

13.05.2012 u 13:56

Bionic
Reading

U Kopačkom ritu, jednom od najvećih prirodnih mrjestilišta slatkovodne ribe u Europi, tijekom mrijesta ribe i lovostaja, koji traje do 15. lipnja, pojačan je nadzor zbog ribokradica

Ribokradice, naime, koriste mrijest ribe jer je u to vrijeme riba najranjivija, kaže Damir Opačić, obnašatelj dužnosti ravnatelja Javne ustanove Park prirode Kopački rit. Kao primjer navodi da su tijekom mrijesta smuđa otkriveni ribokradice koji su ih hvatali vilama!

No unatoč kaznenih prijava, sankcioniranje nažalost nije adekvatno, upozorava Opačić. Naš je zadatak, ističe, da štitimo sve vrste biljnog i životinjskog svijeta koje čine ekosustav jedne od najočuvanijih močvarnih staništa u Europi, a i u svijetu.

U tijeku je mrijest šarana koji će trajati do kraja svibnja, a završen je mrijest smuđa, štuke i ostalih ribljih vrsta. Som se mrijesti od sredine travnja do sredine lipnja kada završava lovostaj. Po Opačićevim riječima, posebno je zanimljiv mrijest šarana, koji se u vrijeme svoje biološke reprodukcije baca iznad vode, pa se voda na velikoj površini pjeni.

U Kopačkom ritu obitava 44 vrste riba, ali ih je i više, zbog čega se provodi monitoring kako bi se utvrdilo pravo stanje ribljeg fonda, rekao je Opačić. U tijeku je prebrojavanje i gnijezda orla štekavca, te prebrojavanje obitelji dabrova. Dabrove, koji su stanovnici Rita od prije desetak godina, teško je pronaći, a prema dosadašnjim saznanjima u pet, šest obitelji ima 50-tak dabrova, kazao je Opačić.