KAZNA ZA HABUŠA

Varaždinski gradonačelnik ostaje bez vozačke?

07.05.2012 u 19:41

Bionic
Reading

Na varaždinskom Prekršajnom sudu sudac Damir Hrustek održao je glavnu raspravu predmetu protiv Gorana Habuša koje je lani izazvao prometnu nesreću nedugo nakon što je izabran za varaždinskoga gradonačelnika

Okrivljeni je Habuš, kako doznajemo od predsjednice Prekršajnog suda u Varaždinu Doroteje Zorman, osobno prisustvovao raspravi na kojoj se sam branio. Priznao je počinjenje prekršaja, pa je rasprava i zaključena istog dana. Idućeg dana donesena je i objavljena presuda kojom je proglašen krivim, a objavi je varaždinski gradonačelnik također osobno prisustvovao.

Presudom je Habuš proglašen krivim zato što je u Varaždinu 11. studenog prošle godine u 21.35 sati prouzročio prometnu nesreću. Upravljajući ulicom Frana Galinca osobnim automobilom registarskih oznaka VŽ 688-HJ iz smjera juga u smjeru sjevera, i to kada je u organizmu imao alkohola u koncentraciji od 2,02 g/kg, došao je do raskrižja s Ulicom braće Radić gdje je skrenuo u desno, a zbog bitno smanjenih vozačkih sposobnosti uzrokovanih utjecajem alkohola, skretanje nije izvršio krećući se krajnjom prometnom trakom uz desni rub kolnika, već je automobilom skrenuo u lijevo, preko zamišljenog ili obilježenog luka koji spaja dvije središnje crte bočnih kolnika. Zbog toga je prednjim dijelom svog automobila udario u lijevi bočni dio osobnog automobila registarskih oznaka VŽ 0002-MT, kojim je ulicom Braće Radića iz smjera istoka u smjeru zapada upravljala Ljerka M. Ona je u vrijeme događaja automobilom skretala u lijevo. Uslijed sudara, na automobilima je nastala materijalna šteta , dok u prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih.

Za izazivanje prometne nesreće sudac je okrivljeniku izrekao novčanu kaznu u iznosu od 6.500 kuna, a primijenio je i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od sedam mjeseci. Usto, okrivljenik je obvezan platiti i troškove prekršajnog postupka u iznosu od 1.600 kuna, ali u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Presuda je, naime, objavljena i njezin pisani otpravak poslan je okrivljeniku i tužitelju, PU varaždinskoj, ali još nije postala pravomoćna jer je u tijeku rok za eventualno izjavljivanje žalbe.