KRŠENJE UVJETNE SLOBODE

Petraču oduzeta putovnica, ne zna se hoće li u zatvor

07.05.2012 u 09:03

Bionic
Reading

Hrvoje Petrač pojavio se jutros na Županijskom sudu u Zagrebu nakon što je utvrđeno da je na uvjetnoj slobodi u dvadesetak navrata napuštao zemlju bez dozvole suda. Sudac izvršenja kazne Zdravko Jambrović izjavio je da je Petrač jutros došao na sud te da je izrazio žaljenje zbog kršenja pravila uvjetne slobode. Kao prvu mjeru Jambrović mu je oduzeo putovnicu, koja mu neće biti vraćena sve dok ne odsluži i posljednji dan preostale desetomjesečne uvjetovane slobode

Također, sudac je najavio da Petrač ubuduće neće smjeti putovati ni izvan Zagreba bez sudskog odobrenja. Hoće li Petrač biti vraćen u zatvor na odsluženje preostalih 10 mjeseci zbog otmice sina Vladimira Zagorca, odlučit će u četvrtak. Jambrović je naveo kako je od novinara doznao da se Petrač ne nalazi u Hrvatskoj, već u Španjolskoj. Nakon toga ga je, kazao je, odmah nazvao doma i zatražio da dođe na sud.

Večernji list je objavio da, iako je Petarč dvadesetak puta napustio zemlju, na graničnim prijelazima nigdje nije evidentirano da je napustio Hrvatsku, ali se zna da je izašao na Macelju. Zakonski ne postoji obveza granične policije da svaku putovnicu i 'skenira' niti je MUP morao znati da je Petrač na uvjetnoj slobodi i da iz Hrvatske ne može bez dozvole suda, objavio je Večernjak.

Sucu Jambroviću Petrač je u telefonskom razgovoru u četvrtak pokušao objasniti da je krivo protumačio načelnu i nikad realiziranu dozvolu za odlazak na liječenje: 'Kada je izišao iz zatvora, spominjao je da bi htio na operaciju u Izrael pa je donio i medicinsku dokumentaciju. Ja sam se s time suglasio, ali on je kasnije kazao da je odustao pa dozvola nikada nije niti napisana. Petrač sada kaže da je mislio da ta načelna dozvola vrijedi i za ostale prelaske granice.'

Za Petračevo kršenje uvjetne slobode doznalo se greškom turskog Interpola koji je zaboravio povući tjeralicu koja je za Petračem bila raspisana dok je prije nekoliko godina bio u bijegu. Djelujući prema zastarjeloj tjeralici Petrač je uhićen u Turskoj, pa je tako informacija o njegovoj nedopuštenoj slobodi kretanja stigla do Državnog odvjetništva RH.


Podsjetimo, Petrač se nalazi na uvjetnoj slobodi na koju je pušten u studenome 2011. godine nakon što je izdržao većinu sedmoipolgodišnje zatvorske kazne zbog otmice sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca i iznude novomarofskoga poduzetnika Miroslava Matkuna, koja mu istječe u ožujku 2013. godine. Upravo zbog otmice Tomislava Zagorca zagrebački Općinski kazneni sud u petak je nepravomoćno presudio da Hrvoje Petrač i Ivan Mateković moraju Zagorcu isplatiti 750.000 eura s kamatama kao naknadu štete za otkupninu koju je predao otmičarima.