SVJEDOKINJA POGAČIĆ

'Nitko od članova Vlade nije se protivio prepuštanju Ine Molu'

03.05.2012 u 13:58

Bionic
Reading

Ravnateljica vladina Ureda za zakonodavstvo Zdenka Pogačić posvjedočila je danas da bivši premijer Ivo Sanader nije nametao stavove i zaključke na sjednicama užeg kabineta i Vlade te da na tim sjednicama nitko nije javno iskazao protivljenje prepuštanju upravljačkih prava u Ini mađarskoj naftnoj kompaniji MOL.

Pogačić je kao svjedokinja obrane u nastavku suđenju Sanaderu na zagrebačkom Županijskom sudu kazala da je bila na svim sjednicama užeg kabineta i Vlade na kojima se raspravljalo i odlučivalo o izmjenama međudioničarskog ugovora s MOL-om krajem 2008. i početkom 2009. te da 'nije svjedočila da bi Sanader nametao ili sugerirao neki stav ili zaključak'.

Sanader je davao kratak uvod i osvrt o točkama dnevnog reda, potom bi dao riječ resornom ministru, a nakon toga su svi ostali mogli slobodno raspravljati i izraziti svoje stavove. No, svjedokinja tvrdi, da nitko od članova Vlade nikada nije javno izrazio neslaganje ili protivljenje prepuštanju upravljačkih prava MOL-u. Kazala je da je na tim sjednicama o pregovorima s MOL-om redovito izvještavao tadašnji potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, a da su se najčešće u rasprave uključivali tadašnji ministar financija Ivan Šuker i ministrica zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić

Te su rasprave, po tvrdnjama svjedokinje, bile burne prije svega zbog osobnih odnosa i neslaganja Polančeca i Šukera, a ne zbog teme i sadržaja razgovora.
Svjedokinja je potvrdila da je vlada na sjednicama krajem prosinca 2008. i krajem siječnja 2009. jednoglasno usvojila izmjene međudioničarskog ugovora s MOL-om kojima je ta tvrtka preuzela upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji iako nije imala većinski paket njezinih dionica.

Tužiteljstvo tvrdi da je Sanader za to od čelnika MOL-a Szolta Hernadija dobio deset milijuna eura mita.

Svjedokinja Pogačić kazala je da se na sjednicama užeg kabineta Vlade raspravljalo i o izdvajanju nerentabilnog plinskog biznisa iz INE te kupovini podzmenog skladišta plina Okoli. Rekla je, da se najviše raspravljalo o korporativnom upravljanju u Ini i pravima MOL-a.

Prisjetila se analize koju je pripremio Polančec a u kojoj se govorilo o potrebi energetske neovisnosti Hrvatske, a što je, po njezinim riječima, navedeno u preambuli izmjene međudioničarskog ugovora.

Pojasnila je da je ona na sastancima bila pozivana kao predstojnica vladina Ureda za zakonodavstvo koje je dalo stručno mišljenje da je vlada ovlaštena dati suglasnost i odlučivati o izmjenama ugovora s MOL-om, te je normativno-tehnički i pravno uredila taj ugovor koji je, prisjetila se, pripremio resorni ministar i član pregovaračkog tima s MOL-om Polančec.

Konačanu verziju nacrta ugovora njen Ured je dobio neposredno prije sjednice Vlade na kojoj je krajem siječnja 2009. ugovor jednoglasno i prihvaćen.
Dodala je, da se ta konačna verzija nije bitno razlikovala od onoga što je izpregovarano s MOL-om do prosinca 2008.

Posvjedočila je da je na poziv Polančeca bila i na dva radna sastanka u njegovu ministarstvu na kojima je također bila burna rasprava u kojoj je sudjelovao Šuker, a tu je bila i Matulović Dropulić koju je najviše zanimao dio ugovora o kupnji skladišta Okoli budući je ona bila predsjednica Nadzornog odbora Plinacroa, tvrtke koja je trebala kupiti to skladište

Dodala je, da je na sastancima u ministarstvu iznesen niz razloga za izdvajanja nerentabilnog plinskog biznisa iz Ine, od cijene plina do direktive Europske unije o izjednačavanju cijene s onom u zemljama EU do 2012.

Drugi svjedok obrane Miroslav Brkić iz nepoznatog razloga nije došao na Sud, iako je bio uredno pozvan.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebalo svjedočiti dvoje svjedoka iz Mađarske.

Osim za primanje mita od čelnika MOL-a Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi i zbog ratnog profiterstva odnosno uzimanja provizije za kredit koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih dala Hrvatskoj.