Crna kronika UZ NEGODOVANJE

Zagorec premješten u stroži zatvor u Glinu

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, premješten je iz zagrebačkog zatvora u Remetincu u kaznionicu zatvorenog tipa u Glini, zbog čega se njegova braniteljica žalila.

Zagrebačka odvjetnica Višnja Drenški-Lasan izjavila je za Hinu da je njezin branjenik iznenada u ponedjeljak dobio rješenje Uprave za zatvorski sustav o premještaju zbog 'organizacijskih i tehničkih razloga' te da je istog dana i prevezen u glinsku kaznionicu.

'Ta odluka šteti mom branjeniku jer je odslužio više od polovice kazne i smatram da je trebao biti prebačen u kaznionicu poluotvorenog tipa, a ne u strožu kaznionicu zatvorenog tipa', rekla je Zagorčeva braniteljica, dodajući da se već žalila na odluku koju je donijelo povjerenstvo Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav, a potpisao novi čelnik te uprave, pomoćnik ministra pravosuđa Ivica Šimac.

Neslužbeno se doznaje da je premještaj predložio upravitelj zatvora u Remetincu te da se Zagorec odmah osobno žalio, no žalba mu je odbijena.

Zagorec je u zatvoru u Remetincu bio od početka listopada 2008., kad ga je Austrija izručila zbog suđenja za zloporabu položaja i ovlasti, to jest krađu dragulja iz sefa MORH-a 2000., kad je odlazio s dužnosti pomoćnika ministra. U ožujku 2009. zagrebački Županijski sud nepravomoćno ga je osudio na sedam godina zatvora i oduzimanje imovine u vrijednosti od pet milijuna američkih dolara, to jest 39,4 milijuna kuna, koliko su vrijedili ukradeni dragulji. Vrhovni je sud tu odluku potvrdio u studenome 2009., nakon čega je nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao bez čina i odličja.
189034,120991,169739,181879U Remetincu je bio smješten na ženskom odjelu, gdje je, po pisanju medija, imao poseban tretman.

Kaznionica u Glini je uz onu u Lepoglavi zatvorenog tipa s obzirom na stupanj sigurnosti i slobodu kretanja zatvorenika. U Hrvatskoj su poluotvorene kaznionice u Lipovici, Požegi i Turopolju, a otvorena kaznionica je u Valturi. Neovisno o stupnju sigurnosti, kaznionice mogu imati zatvorene, poluotvorene i otvorene odjele.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još