ŠTERN NA SUĐENJU SANADERU

'Nabavom nafte upravljaju isključivo Mađari'

26.04.2012 u 09:39

Bionic
Reading

Sanaderu se sudi zbog optužbe da je izmjenom međudioničkog ugovora 2009. strateškom partneru MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini za što je navodno primio 10 milijuna eura mita

'Međudionički ugovor nadzornom odboru onemogućuje nadziranje rada Ine', kazao je Štern ističući da kompaniju ne vodi ni uprava u kojoj također sjede hrvatski predstavnici.

'Naše je mišljenje da uprava treba voditi kompaniju, tim više što su svi hrvatski predstavnici u njoj specijalisti u svom resoru', rekao je Štern. Pojasnio je da Inom, od kada je MOL preuzeo većinska upravljačka prava, upravlja Odbor izvršnih direktora koji odluke donosi na zatvorenim sjednicama.

Tvrdnju da Inu umjesto uprave i nadzornog vode izvršni direktori i predsjednik uprave koje isključivo postavlja mađarski MOL svjedočeći u ovom postupku ranije su iznijela još trojica hrvatskih predstavnika u tijelima Ine. Potvrdili su i da strateški partner MOL ima znatno veći utjecaj nego vlasnički udio.

Štern tvrdi da je odmah nakon dolaska na čelo nadzornog odbora, gdje ga je u siječnju prošle godine postavila vlada Jadranke Kosor, pokrenuo postupak izmjene spornog međudioničkog ugovora. Postojeći ugovor, kazao je, ostavio je mogućnost revizije, dvije godine nakon sklapanja.

Nakon što su trojica hrvatskih predstavnika u nadzornom odboru inicirala pregovore, mađarski predstavnici su se s tim suglasili i krenulo se u izradu pregovaračke platforme. Osnovana je i komisija u kojoj su s hrvatske strane uz Šterna trebali biti ministri Đuro Popijač, Martina Dalić i Dražen Bošnjaković, no kako su se bližili posljednji parlamentarni izbori pregovori nikada nisu započeli, kazao je Štern.

Osim zbog optužbe da je za 10 milijuna eura mita Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, iz koje se pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje, Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od austrijske Hypo banke.